Тенденциите в хранителните продукти оказват пряко влияние върху търсенето им. Когато има интерес към определен режим или храна, това означава по-голямо производство. Но понякога влияние на различни фактори, като метеорологични условия или лоша реколта, пречат на производството.
Ето няколко храни, за които има потенциална опасност да изчезнат и с какво да ги заменим.
Авокадо
Потреблението на този плод се повишава с всяка година, но лошата година води до лоша реколта. Заменете с грах, който не е същият на вкус, но има подобна консистенция и завидна доза протеин.
Бадеми
Тази ядка се превръща в истинска мания, особено покрай бадемовото мляко. То е с ниско съдържание на калории и мазнини, богато е на калций и е чудесен заместител на кравето мляко. Засиленото производство води до недостатъчен капацитет. Заменете с коноп. От него също се получава вкусно и полезно алтернативно мляко, богато на омега-3 и алфа-линолова киселина.
Киноа
Популярността на киноа става все по-голяма, а производителите в Боливия и Перу все по-трудно отговарят на засиленото търсене. Ако се превърне в дефицит, може да замените с амарант. Безглутеновият продукт е богат на протеин и съдържа три пъти повече калций и почти два пъти повече желязо.
Шоколад
Повече от половината от световното производство на какао идва от Западна Африка, където фермерите се борят с лоша реколта. Заради дефицитът се очаква и цената на шоколада да се удвои в следващите пет години. Вместо това опитайте рожков. Произведен от месестата пулпа на дървото от рожкови, то е сладко, нискомаслено, с високо съдържание на фибри и източник на калций и желязо. И за разлика от какаото, не съдържа кофеин.
Зехтин
Манията по здравословни мазнини доведе до изключително високо търсене на зехтин. Проблемът е, че по-голямата част от производителите не могат да се справят с търсенето. Дори се смята, че ще има дефицит на близо 800 000 тона, а цената на необработеното маслиново олио се е увеличила с до 40 на сто спрямо миналата година.
Опитайте да замените с рапично масло. То е толкова богато на витамин Е, колкото и зехтинът, и може да се похвали с повече омега-3. Също има по-висока точка на нагряване, така че е по-подходящо за готвене на високи температури.
profit.bg

Руска атака уби съпругата на първата жертва от атомната авария в Чернобил
Доган е почетен председател на АПС, ще има четирима съпредседатели
България ще иска нова дерогация за "Лукойл", ако Русия не спре войната
Централна прогноза
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето
Казахстан изненада Белгия
Майк Тайсън посочи най-добрия боксьор на планетата
НА ЖИВО: Турция – България 1:0
Синер премаза Де Минор и е на финал в Торино
Дневен хороскоп за 16 ноември, неделя
10 подправки, които да отглеждате във вода
Есенни съвети за по-добро здраве: три ключови фактора
Масаж с рициново масло помага при перименопауза
Повече от половината хора с диабет в света остават недиагностицирани
Изкуствен интелект ускорява създаването на синтетични антитела
Нарушеният слух в бъдеще може да се лекува с…виагра?!
Повишена функция на щитовидната жлеза при деца - на какво може да се дължи?
Ердоган и Путин има на какво да научат Запада
Доган е почетен председател на АПС, ще има четирима съпредседатели
Китай пренастройва основите на глобалната сила
Загадката на Peugeot 206 или как работи торсионното му окачване
Семейна приказка – Любовната история на Бионсе и Джей Зи
4 зодии, които са непредсказуеми
Коментари