Киселото зеле и неговият сок от векове се употребяват в народната медицина за лечение на запек и за изгаряне на мазнините.
Ферментиралите храни имат успокояващ ефект върху нервната система и подсилват имунитета.
Зелевият сок се препоръчва за превенция на грип, при различни стомашно-чревни проблеми . Използва се за лечение на дихателни заболявания, на анемия и като основно средство срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболието, но и неутрализира действието на алкохола.
Млечнокиселите бактерии имат противомикробно действие и прочистват от отрови чревната система.
Зелето е силен диуретик, естествено слабително, прочиства организма и помага за по-бързото редуциране на теглото след обилната празнична трапеза.
Хората, които консумират два или повече пъти седмично зеле, тройно по-малко са подложени на риск да заболеят от рак на дебелото черво, за разлика от тези, които изобщо не ядат.
Ако 2-3 дни след празниците успеете да "залъжете" глада си с тази вкусна и полезна супа, ще видите сами резултатите.
РЕЦЕПТА:
Супа "Бисмарк"
2 стръка праз лук
5 чаени чаши зелев сок
1 чаена лъжичка червен пипер
2 сушени червени чушки (сладки или люти)
2 супени лъжици зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Празът се нарязва на дребно и се залива с току що наточения зелев сок.
Коментари