IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
08:57 | 14 януари 2019
Обновен: 19:51 | 15 април 2024

Грип - как да облекчим оплакванията на детето?

Съвети на д-р Йордан Георгиев

По материала работи: Юлиян Атанасов
Грип - как да облекчим оплакванията на детето?

Грипната вълна е в разгара си и все повече се увеличават случаите на заболяването особено в детска възраст. За това има няколко благоприятстващи фактора:

Студеното време, което увеличава риска от т. нар. настинки, които понижават имунната защита на организма и благоприятстват инвазията на вирусните причинители.Разпространението на вирусните причинители по въздушно-капков механизъм – при кихане, кашляне, говорене, дори още преди да са налице първите симптоми у заболелия.Прекарването на повече време на закрито, където се събират много хора, част от които могат да се намират в инкубационен период – времето преди появата на първите симптоми. Тогава човек е привидно здрав, но отделя вирусите в околната среда. Посещението на детска градина или ясла, където бързо могат да „избухнат” епидемии.Наличието на по-голям брат/сестра в семейството, което посещават детско заведение – градина, ясла или училище.

 

Ако детето има подлежащо хронично заболяване (бронхиална астма, вродена сърдечна малформация) е по-податливо на респираторни инфекции, които могат да протекат по-тежко и с повече усложнения. Симптомите, които съпътстват грипната инфекция, всъщност представляват защитна реакция на организма срещу вирусните причинители. Така например високата температура създава неблагоприятна среда за размножаването им. Обилната секреция от носа възпрепятства закрепването на вирусите към лигавицата на носната кухина. Кашлицата е защитен рефлекс, чрез който дихателната система се очиства от попандалите там чужди за нея патогенни причинители, прах, чужди тела и други.  В някои случаи обаче тези защитни механизми могат да създадат дискомфорт у детето. Има някои средства, които могат да се използват за подобряване състоянието на детето и облекчаване на оплакванията.Как да му помогнем?

 

 

1. Почивка на легло. Ако детето е болно от грип, просто го оставете да си почива, като ограничите физическата му активност. Ограничете и претоварването на нервната му система със съвременна техника – телевизия, таблети и други. Почивката осигурява необходимото време и комфорт на имунната система, за да се справи с болестта.

 

 

2. Течности. По време на фебрилно състояние детето губи повече течности от обичайното – през кожата, при дишане и т.н. Важно в тези случаи е то да остане добре хидратирано. Давайте му колкото се може повече течности през устата – чай, вода, сокове.Апетитът нормално при боледуване е намален, но детето има резерв, за да се справи с гладуването в рамките на няколко дни. При течностите не е така и поради тази причина при повишените изисквания то бързо може да се дехидратира.Признаци за дехидратация са: суха кожа, хлътнали очи, сухи и напукани устни, обложен език, намалено количество на отделената урина, която става по-тъмна, плач без сълзи. В тези случаи трябва да се потърси лекарска помощ, за да се прецени нуждата от венозна рехидратация.Рискът от дехидратация се увеличава, ако е налице повръщане или диария, които могат да съпровождат грипната инфекция при детето.

 

3. Промивки на носа. Хремата е защитна реакция на организма срещу адхезията на вирусите върху лигавицата. Тъй като секретите съдържат инфекциозните агенти, те не трябва да се „смъркат” навътре. Носът трябва обилно да се промива с физиологичен или хипертоничен разтвор, особено ако хремата е по-гъста, а секретите да се издухват навън. Кърпичката трябва веднага да се изхвърли и следващият път да се използва нова. Ако детето все още не може да го прави, на помощ идва аспираторът за нос, който издърпва секретите от носа. Подсмърчането на секретите навътре увеличава и риска от инвазия на вирусите към средното ухо. Това е така поради една анатомична особеност на децата – късата и широка Евстахиева тръба (която свързва устната кухина и средното ухо). Това усложнение често се среща по време на грипната инфекция у децата.

puls.bg

 

Как сериозната връзка променя начина ви на живот

Коментари

Новини Варна