IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
10:47 | 16 януари 2019
Обновен: 16:12 | 15 април 2024

Лоши маниери за едни култури, са добре приети при други

Странности по света

По материала работи: Слав Велев
Лоши маниери за едни култури, са добре приети при други

От малки са ви учили да не сърбате супата си, защото е невъзпитано. Може би ще се изненадате, но в някои страни този, както и много други лоши за нас навици всъщност са израз на добри обноски. Колкото и странно да звучи, по света лошите маниери за едни са ценност за други.

 

Сърбането на масата

 

В Китай, Тайван и Япония да изсърбаш шумно супата или напитката, която ти е сервирана е най-висша форма на похвала на домакина. Това означава, че храната или питието са ви харесали много. Сърбането на нудълсите или спагетите в супата рамен също представлява проява на уважение към сервираната храна.

 

Закъснение за среща

 

Докато в западните култури закъснението се счита за неуважение към другия, в Индия не е така. За индийците е съвсем нормално да закъснееш между 15 и 30 минути за среща или за вечеря. Те държат много повече на самите отношения между хората, отколкото на точността, която е висша ценност за швейцарците и германците например.

 

Пиенето на алкохол на екс

 

В Грузия е обидно да не пресушите чашата си до дъно, когато някой вдига тост. За щастие на черния ви дроб чашите им са с малки размери.

 

Разделяне на сметката поравно

 

В американската, британската, а и много други западни култури поделянето на сметката в ресторанта е нещо напълно нормално и учтиво. За французите обаче е истинска обида. Ако някога посещавате Франция знайте, че е любезно или вие да платите, или да оставите някой на масата, проявил желание да почерпи.

 

Хранене на някого с ръце

 

В Етиопия да подадеш храна на някого в устата е проява на гостоприемство и великодушие. Традицията се нарича „гурша“ и има за цел да изгражда доверие и социални връзки между онези, които споделят храната.

 

Изказване на благодарност в края на вечерята

 

У нас сме свикнали да благодарим за поканата за вечеря, празник или просто за вкусната предложена храна. В Индия обаче изразяването на благодарност се счита за вид плащане за храната, което може да обиди домакините. Вместо това поканете следващия път вашите домакини, за да върнете жеста и да засвидетелствате признателност.

 

Храна, паднала на земята

 

В Близкия изток, ако изпуснете хляб на земята е редно да го вдигнете, да го изтупате, да го целунете и да го вдигнете високо над главата си преди да го върнете в чинията. Това показва уважение към храната и към онези, които са я създали.

 

Изяждате си всичко в чинията

 

В повечето източни култури това е проява на лош вкус. Ако си изядете всичко в чинията това означава, че домакинът ви не ви е нахранил достатъчно. Ако обаче оставите няколко залъка, значи сте се нахранили предостатъчно, от което домакините ви ще са много доволни.

 

Играете си с храната

 

В Германия се счита за обидно, ако режете картофите с нож. Домакините го приемат сякаш храната, която са ви сервирали, не е добре сготвена. Тъй като картофите са част от националната кухня на Германия, германците смятат, че ги готвят най-добре в целия свят. Ето защо по-добре разчупвайте или намачквайте картофите с вилица, вместо да ги режете с нож.

 

Отказвате храна

 

Ако сте в Италия и сте на гости на италианско семейство, никога по никакъв повод не отказвайте предложената от италианци храна. Това е най-голямата обида за тях. Опитайте всичко, което ви бъде предложено на масата.

 

az-jenata.bg

Четете още: Расизмът отне титлите на откривателя на структурата на ДНК

Коментари

Новини Варна