IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
12:26 | 17 януари 2019
Обновен: 23:06 | 15 април 2024

Рецепта на деня: Какво да сложим на масата на Антоновден

На този ден се спазват строго забраните: не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка. Не бива да се върши и никаква до­машна работа.

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Какво да сложим на масата на Антоновден

Задължителна е содената питка, която се маже с петмез или мед и се раздава за здраве

 

 

Содена питка

 

Необходими продукти:

 

500г брашно
250г кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 яйце + 1 жълтък
1 равна супена лъжица сол

 

Начин на приготвяне:

 

В половината брашно прибавяте яйцето, млякото и солта. в другата половина – содата. смесват се двете части и се омесва меко тесто. в намазана с масло или олио тава се разстила тестото. намазва се с жълтък, набожда се с вилица и се пече в предварително загрята умерена фурна. когато е готова, веднага щом се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива добре с кърпа, за да остане мекичка.

 

 

Вита баница

 

Когато правите баница е добре брашното да е пресято. В хубавото тесто за бани­ца винаги има няколко капки оцет. Мазнината, с която залива­те корите, трябва да поддър­жате топла. Най-добре ще е, ако мазнина­та е смесена - олио и мас, мас­ло и олио. Най-крехки стават корите, когато в мазнината има мас. Корите за баницата трябва да са много тънки. Между всяка кора слагайте мазнина. Корите точете с точилка, а за да станат тънки и краи­щата, дърпайте с ръце.

 

Необходими продукти:

 

За тестото 600 грама брашно, 250 грама во­да, 1 лъжичка сол, 3 капки оцет, 3 лъжици олио.

За плънката -250 грама масло, 300 грама си­рене, 4 яйца, половин чаена чаша кисело мляко, 1 бакпулвер.

За на­мазване - 1 яйце.

 

Начин на приготвяне:

 

Брашното изси­пете в дълбок съд и направете в средата кладенче. В него поставете останалите продукти за тес­тото и омесете гладко тесто. Раз­делете на еднакви топчета, намажете ги с олио, покрийте ги с влажна кърпа и оставете да прес­тоят около 15 минути. След това всяка топка разточете на тънка кора. Краищата, които са останали по-дебели, разтеглете с ръце. Пригответе плънка от сиренето, яйцата, киселото мляко и бакпулвера. Разбъркайте много добре. Маслото стопете на котлона. Разточената кора поръсете с раз­топеното масло и в единия й край сложете от плънката. Навийте ко­рата и я сложете в средата на та­вата, навита като охлюв. С остана­лите кори постъпете по същия на­чин. Всяка следваща кора нави­вайте около предишната, докато се напълни тавата. Баницата намажете отгоре с раз­бито яйце и печете на умерена фур­на. Изпечената до златисто бани­ца поръсете леко с вода и завийте с кърпа. Така баницата ще стане мека.

Нарежете на парчета и сервирай­те топла.

 

 

 

Пълнена кокошка

 

Необходими продукти:

 

1 кокошка,

3 кафени чаши булгур,

1 кафена чаша олио,

1 кисела зелка,

2 супени лъжици червен пипер, черен млян пипер, сол.

 

Начин на приготвяне:

 

Изчистената и измита кокошка се посолява, натрива се с червен пипер и се оставя. В това време се приготвя плънката. Измива се булгурът и се сварява за около 15 мин. След това се изцежда от водата. В тиган се слага зелето – нарязано, налива се олиото, прибавя се булгурът, наливат се две кафени чаши вода и се задушава 30 мин. под капак. Кокошката се пълни и зашива. Останалата плънка се слага в глинен гювеч, върху нея – кокошката, наливаме 1 кафена чаша вода и 1 кафена чаша зелев сок, захлупваме с капак и печем около 1,30 часа при температура 200 градуса.

 

Коментари

Новини Варна