IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:20 | 18 януари 2019
Обновен: 18:07 | 26 март 2024

Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега

Това показва анализът на данните от съвместната американско-европейска космическа сонда Касини

По материала работи: Пламен Янков
Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега

Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега, показва анализът на данните от съвместната американско-европейска космическа сонда Касини. Те са на не повече от 100 млн. години и са се формирали по времето, когато Земята е била обитавана от динозаврите, се казва в доклад, публикуван в списание Science, съобщава Дарик.
 

„Предишните проучвания не бяха толкова категорични, но сега имаме точно измерване, което ни позволява да определим възрастта на пръстените много точно“, заяви Лучано Иес от университета Сапиенза в Рим, Италия, който е работил по проекта за сондата Касини.

 

До този момент научната общност беше разделена по въпроса за възрастта на пръстените на Сатурн. Част от астрономите смятаха, че те са се формирали заедно с планетата преди около 4,5 млрд. години. Други обаче твърдяха,че са далеч по-млад феномен, който се е появил след като някоя от луните на гиганта се е сблъскала с комета.

 

Сондата Касини изпрати последните си данни през 2017 г., малко преди да се самоунищожи в атмосферата на гиганта. Преди това обаче, е успяла да премери пръстените. Така се оказва, че масата им е 20 пъти по-малка, отколкото се смяташе досега - или около 2/5 от масата на Мимас - луната на Сатурн, която прилича на Мъртвата звезда от сагата „Междузвездни войни“.

Коментари

Новини Варна