IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
21:52 | 20 януари 2019
Обновен: 19:26 | 24 март 2024

Да се грижиш за бебе е по-натоварващо от това да спортуваш

4 причини защо това е вярно

По материала работи: Юлиян Атанасов
Да се грижиш за бебе е по-натоварващо от това да спортуваш

Една от най-големите житейски роли и радости е това да бъдеш родител. Най-големи, но и най-трудни. Стрес, напрежение, умора, промени във фигурата... Проучвания показват, че грижата за бебето е много по-трудна от това да практикуваш спорт. Дали е така, вижте в следващите редове.

 

Подтикът да бъдем съвършени

 

Белгийски изследователи са стигнали до интересно заключение. Според проучванията им, на по-висок риск от „прегряване“ са изложени родителите, които са високообразовани, тъй като те са подложени на голям натиск.Желанието да бъдат най-добрите и най-успешни в това, което правят. Завишените стандарти, които се опитваме да достигнем, излагат на риск физическото ни и емоционално здраве.

 

Усещането да не може да си починете

 

Първите няколко месеца от появата на бебето са монотонни и изтощителни. Това е като да се опитвате да победите в маратон, но да не сте в добра физическа форма. Трудността идва и от това, че няма как да се откажем от всичко това.Според проучвания, майките започва да се радват на бебето си, когато то навърши 6 месеца, тъй като през цялото това време се опитват да приемат промяната в живота си. Ето защо е важно да не отказваме предложената ни помощ или да изпитваме срам от това да поискаме такава. Не бива да се опитваме изцяло да поемем грижите за бебето.

 

Твърде много отговорност

 

Ролята на родителя е многопластова. Той е готвач, медицинска сестра, която бди денонощно, той е партньор в любовта и т. н. Това са огромни отговорности. Според едно изследване, колкото повече инвестираме в родителството, толкова по-висок е рискът от развиването на депресия и тревожност.Ето защо трябва да се научим да балансираме, да имаме време за себе си, да възпитаме отговорности в децата, като това сами да подреждат играчките си. Не е никак малко, нали, поне на първо време.

 

Усещането, че губим себе си

 

Може би онова, което най-много ни кара да се чувстваме психически изтощени е усещането, че губим себе си, свободата си, че нуждите ни вече не са на първа позиция. Любопитно е, че докато бебетата растат, развиват чувството за себе си и осъзнават, че хората около тях са отделни индивиди и се нуждаят от собствено пространство.Не забравяйте и за вашето време, в което да се насладите на масаж, хубав сън, спорт, бюти процедура. Това не ви прави лоша майка, напротив. Ще намали стреса, ще повиши самочувствието и така ще бъдете по-спокойна и грижовна за любимите ви хора.

 

По материали от brightside.me

az-jenata.bg

 

Четете още: Топ 3 на най-приказливите зодии

Коментари

Новини Варна