IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
12:34 | 22 януари 2019
Обновен: 13:28 | 15 април 2024

7 неща, които се случват в тялото, докато сънуваме

Сънищата вървят в синхрон с още куп други функции на тялото

По материала работи: Пламен Янков
7 неща, които се случват в тялото, докато сънуваме

Питали ли сте се някога какво точно се случва в тялото ви, когато заспите? Този въпрос терзае учените много отдавна. Провеждат се всевъзможни изследвания, за да се разгадае този тайнствен процес в организма, който изпълнява толкова много функции.


Според Международната асоциация за изследване на сънищата всички хора сънуват, дори да не помнят. Сънуването е естествена част от съня. Дори да ви се струва, че не сънувате, че спите прекалено дълбоко и имате усещането, че са минали 10 минути, откакто сте заспали, а пък вече е сутрин, през това време със сигурност сте сънували.


Оказва се, че сънищата вървят в синхрон с още куп други функции по време на съня. Телата ни правят много, докато сънуваме. Az-Jenata  изброява седем от тях:


Потрепване


В първата фаза на съня тялото се намира между будното състояния и заспиването. Очите се движат, докато тялото бавно започва да се подготвя за среднощната си почивка.


Мускулите започват да се отпускат и да потрепват. Понякога може да ви се стори, че сякаш падате от леглото. Това са така наречените хипнотични конвулсии. Невинаги човек осъзнава какво точно изпитва. В много случаи спящият не подозира, че потрепва с очи и мърда с ръце или крака.


Губите усещането за обкръжение


Втората фаза от цикъла на съня е потъването му в по-дълбоки дебри, където мозъкът изключва някои свои функции, една от които е пространствената ориентация. Тя е нужна само през деня, когато тялото се движи. В този момент човек изпитва редуване на по-бързи с по-бавни мозъчни вълни и импулси. Възможно е да се почувствате дезориентирани, ако внезапно бъдете събудени в тази фаза от съня.


Мозъкът не спира да мисли


Когато вие спите, мозъкът ви съвсем не спи. Той продължава да будува и да контролира важни функции в тялото. Това е времето, в което мозъкът взима решения, обработва, систематизира и архивира цялата информация, получена през деня.


Сърдечният ритъм може да се ускори


Противно на очакванията, че когато спим, сърцето забавя пулса си, това не е така. Въпреки че крайниците губят способността си да се движат свободно и дишането се забавя, сърдечният ритъм може да се ускори, докато спите.


Изследване, публикувано в Sleep and Health Journal констатира, че пулсът действително се ускорява в някои моменти от съня. Когато спим, дишането намалява и става по-бавно, но сърдечният ритъм се ускорява противно на логиката, която организмът спазва в будно състояние – учестено дишане и бърз пулс.


Четете още: 4 ползи от повдигането на краката на стената


 

Коментари

Новини Варна