IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
13:29 | 22 януари 2019
Обновен: 00:20 | 25 март 2024

Брилянтни трикове, с които да запазиш топлината у дома и да оцелееш финансово през зимата

Отдръпни всички мебели от парното

По материала работи: Пламен Янков
Брилянтни трикове, с които да запазиш топлината у дома и да оцелееш финансово през зимата

Януари – завръщане към рутината, поредната грипна вълна, минусови температури и, разбира се, време за погасяване на чудовищни сметки... Познато, нали? Как обаче най-после да намерим решение, което да заработи в наша полза и да спестим, вместо да дадем и малкото, което имаме в началото на новата година, за да се справим с финансовата криза, която влиза в дома ни неканена? Чувала ли си за пасивно отопление на дома? Не поглеждай със съмнение, а ни повярвай – разликата в джоба ти ще се усети веднага! Идеята на този вид “отопление” е да не позволиш на топлината и уюта да напуснат пределите на собствения ти дом, като за това не се налага да похарчиш и стотинка. Как работи ли? Екипът на Dama.bg ти представя няколко много лесни и наистина гениални хитринки, които ще ти помогнат да се справиш с нетолкова сложната задача, само с обръщане на малко повече внимание на дизайна:

 

1. Позволи на слънчицето да те навести

Знаеш ли, че близо 70% от разходите за енергийно потребление на едно домакинство отива за отопление? Намаляването на тази цифра едновременно ще понижи сумата на фактурата, която ще трябва да заплатиш и ще ти помогне да извлечеш максимума комфорт от естествената топлина, която е много полезна. Как да направиш това? Много лесно – топлината, която ни дава слънцето е безплатна, така че защо да я губиш? Не си мечка, която да спи зимен сън, дръпни завесите смело и остави слънчевата светлина да влезе в дома ти през светлата част от деня. Имай предвид обаче, че когато се стъмни трябва да направиш обратното, тъй като в този миг прозорците се превръщат във враг, действайки като магнит за загнездилия се студ навън. Същият трик ще ти помогне и в борбата с кондензацията. Разбира се, не забравяй да обърнеш внимание на дограмата и уплътненията й, за да не правиш всичко изброено по-горе напразно, а проблемът всъщност да е в пропускането на въздух от вън.

 

2. Използвай таймера на отоплителните уреди умно

Едно усилие за топла сутрин и уютна вечер след уморителен работен ден. Просто настрой таймера на уреда, с който се отоплява дома ти да се включи 30 минути преди първият член от семейството ти да се събуди сутрин и час преди да се прибере след работа. Не прави и грешката, когато си навън да оставиш включени уредите на максимална температура, тъй като така само ще заплащаш за топлина, която не ползваш.

 

3. Отдръпни всички мебели от парното

Да, знаем колко уютно и прекрасно е да си се сгушила на топло до парното, но така възпираш абсорбиращата топлина и излъчващият се горещ въздух да циркулира свободно из стаята и да я затопли добре. Същото ти казахме и за завесите, като тук добавяме и сушилника с дрехи, който много често бива поставян именно там, за да изсъхнат те по-бързо.

 

4. Преди сезона обърни внимание на изолацията

Когато говорим за отопление, трябва да си напълно наясно, че огромна част от него, или около 25%, се губи или през покрива, или през стените. Да, за съжаление, в България тази услуга все още не е толкова евтина и достъпна за всеки, но ако имаш заделени пари, действай, за да ти бъде топличко по време на малък и голям сечко.

 

5. Имаш ли растения?

Сега сигурно се питаш каква е връзката, но ще те изненадаме – има такава! Добавянето на няколко саксии с вечнозелени растения в стаята ще придаде повече влага на помещението, а оттам и ще направи домът ти по-топъл. Освен това ще се подобри и качеството на въздуха, без да се налага да проветряваш на всеки час.

 

6. Погрижи се за крачетата и сметката си

Ще се съгласиш, че едно от най-неприятните неща през зимата са премръзналите ти крака. Опитвайки се всячески да се стоплим, често допускаме грешката да увеличаваме излишно температурата на уреда, с който се отопляваме. За не прахосваш излишни левове за сметки, ти препоръчваме да застелиш подовете с килими, които са допълнителен вид изолация, без значение дали говорим за теракот, ламинат, или паркет. Само така капаните на студения въздух ще си останат там, където им е мястото – скрити под килима, без да се издигат на горе и допълнително да понижават температурата на помещението.

 

7. Oбърни внимание на вратите

По същия начин, по който се погрижи за прозорците и пода, трябва да насочиш вниманието си и към вратите на различните стаи. Ще се учудиш, но ако те уплътняват добре помещението, едно домакинство би могло да спести между 10-15% загуба на топлина, което не е никак малко! За целта можеш да използваш изолиращ стопер за врата или дори да си направиш сама такъв.

 

8. Развихри се в кухнята

И не, нямаме предвид да започнеш да хапваш по-често, за да се запасиш с допълнителна телесна маса, която да те топли през зимните месеци. Говорим за използването на печката и допълнителното предимство, което тя има, освен разнообразните вкусотийки. Помниш ли, когато милата ти баба приготвя коледната питка или козунакът за Великден? Гонеше те от кухнята за да не излиза топлината, нали? Е, говорим за абсолютно същото – всички печива, от хляб, през бисквитки, та чак до най-разнообразни сладкиши са още един начин да спечелиш допълнително топлина, при това не само по време на приготвянето им, но и след това. Просто когато са готови, остави вратичката на фурната широко отворена. Tоплият и ароматен въздух със сигурност ще се разнесе навсякъде. Хитро, нали?

Коментари

Новини Варна