IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
16:30 | 22 януари 2019
Обновен: 16:18 | 24 март 2024

"Планетарна диета": Плодове и зеленчуци вместо месо?

Коментар по темата на Ути Бъчваров и Коцето Калки

По материала работи: Пламен Янков
"Планетарна диета": Плодове и зеленчуци вместо месо?

Учени от британски университет са разработили нова диета, наречена "планетарна". Според нея трябва да намалим наполовина консумацията на месо, хляб и захар, а в същото време да удвоим приема на плодове и зеленчуци.


Учените смятат, че това ще удължи живота ни, ще запази биоразнообразието и ще намали емисиите парникови газове.


"Британците са имали за задача да изкарат нещо гръмко на пазара. Да, защо да не намалиш месото? Въпросът е да не се отрича нещо за един месец и да се пропагандира нещо друго. Балансът в сезоните е нещо много важно", коментира проучването телевизионният водещ и кулинар Ути Бъчваров.


Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че големият проблем на човечеството е качеството на храна, която отива в пагубна посока заради "тоталната индустриализация".


"Ежедневно докосваме и консумираме боклуци. Дори в образователния ценз на децата трябва да залегне познаването на продуктите и храната. Това стресирано общество и това забързано ядене на крак водят до отмъщение на храната към нашите организми", обясни Бъчваров.


Темата коментира и един от най-известните вегетарианци у нас - певецът Костадин Георгиев - Калки.


Той се съгласи с тезата, че храната на пазара е крайно неудовлетворяваща. Калки е на мнение, че голяма част от причините за високата заболеваемост от рак са добавките, които са слагани в храните.


"Планетата има капацитет и хората се замислят как ще си изхранят населението", отбеляза той. За него обаче е странно, че групата учени ще дадат своите препоръки до СЗО и правителствата.


"Как си представят, че тези препоръки ще бъдат изпълнени - правителството да промени хранителния режим", чуди се той.


Певецът е на мнение, че с годините човек трябва да си изработи система за това какво иска организмът му и какво е полезно за него.


Четете още: Учени: За да оцелее, светът трябва да промени начина на хранене
 

Коментари

Новини Варна