IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
11:34 | 28 януари 2019
Обновен: 22:21 | 17 март 2024

Колко дълго можете да издържите без сън?

По-добре не си правете експерименти

По материала работи: Пламен Янков
Колко дълго можете да издържите без сън?

Вероятно сте добре запознати с препоръките на различни здравни експерти и институции да си осигурите поне 7-9 часа сън в денонощие. Също така вярваме, че сте запознати с функционирането на тялото си и необходимостта от редовен сън, за да се възстанови и да има необходимия тонус, за да вършите цялата психическа и физическа работа в ежедневието си.
 

И все пак дали спазвате тези „правила“ или често спите значително по-малко?
 

Един ден в седмицата с по-малко съм не е фатален. Колко дълго обаче тялото и умът могат да издържат без сън?
 

Настоящият носител на „световния рекорд по безсъние“ е Ранди Гарднър, който е издържал 11 дни и 25 минути без да си затвори очите. Ала авторът на The Sleep Solution, д-р Кристофър Уинтър смята, че трябва да сме скептични към този „резултат“, пише MensHealth.com.
 

Дори някой да издържи няколко дни без сън, това не е никак добре за менталното му здраве. Отличителен пример за това е публично събитие, състояло се през 1959 г. Тогава радиоводещият Питър Трип решил да излъчва без почивка предаването си от Times Square в рамките на 201 часа с идеята да събере пари за детска фондация. На третия ден той бил толкова изнервен, че започнал да обижда хората наоколо и да халюцинира, че го нападат паяци. Членове на семейството му се кълнат, че след този случай той повече не бил същият човек.
 

В мрежатата има десетки истории на хора, които твърдят, че или не спят с дни, или успяват да починат за час и все пак функционират през деня, Уинтър обаче има друга теория.
 

„Много хора си вярват, че не спят и не вярват на лекарите си, които твърдят, че все пак го правят“, казва той. С други думи, макар че хората си вярват, че спят час, те спят по няколко минути на периоди без да осъзнават.
 

Истината е, че физически е невъзможно човек да остане буден дни наред, защото мозъкът ви ще ви принуди да заспите и в крайна сметка оставате безсилни пред него. Освен това е напълно ненужно да се насилвате да стоите будни прекалено дълго, тъй като само ще си докарате някоя болест, категоричен е д-р Майкъл Брюс, основател на сайта Sleep Doctor. По думите му липсата на сън води до напълняване, ниско либидо, слаба имунна система. Концентрацията ви пада и сте изложени на риск от повече инциденти.
 

И в крайна сметка, според лекарите човек не може да издържи повече от 3 денонощия без сън и да бъде адекватен.
 

„Моят рекорд е 48 часа и дори започнах да халюцинирам, че майка ми ми шепне“, добави д-р Уинтър.


Tialoto.bg

 

Секс сънища – какво означават?

Коментари

Новини Варна