IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:07 | 6 март 2019
Обновен: 19:07 | 18 април 2024

Градове на вода: Будва – древната принцеса на Адриатика

Четиривековното венецианско управление е оставило изящния си отпечатък върху града

По материала работи: Слав Велев
Адриатическо изящество.

Райски плажове, екзотична атмосфера, изобилие от исторически паметници и при това -  недалеч от България. Една от топдестинациите на балканското адриатическо крайбрежие е черногорската Будва, която няма да ви остави равнодушни. С над 3500-годишна история градът е едно от най-старите населени места на Адриатика. Разположен е в централната част на черногорското крайбрежие (Будванската ривиера) и отстои на около 70 км от столицата Подгорица, на около 20 км от Котор, на около 110 км от хърватския рай Дубровник и на около 630 км от София.

Водите на Адриатика покрай Будва са солени и с тюркоазен цвят, който се дължи на варовика. Нещо, по което се отличават от черноморските.

 

Будва е един от най-посещаваните курорти на Черна гора. В района има 35 плажа, повечето от които са скалисти. Ето, това го отличава съществено от българската морска столица Варна, където повечето плажове са пясъчни и благодатни за плаж.

 

Обградена от масивни укрепителни стени, наследени от 4-вековното венецианско управление, Будва е същинска културна съкровищница. Вратите, обковите, прозорците, балконите и множество други детайли пазят стила на пищната Венецианската република, а между ренесансовите сгради е приютено наследство от гръцката и римската цивилизация (легендите за които са живи и до днес сред местното население).

 

Старините са навсякъде, както и в морска Варна.

 

Този колоритен облик се усеща най-силно в Стария град на Будва, кокетно сгушил се върху малък полуостров сред водите на Адриатика и съхранил автентичната средновековна архитектура. Мрежата от тесни улички и алеи между малките площади с ценни паметници на културата от различни епохи е защитена с укрепителна система от порти, стени и кули, която е била построена срещу турската инвазия през XV в.

 

Пет входа водят към вътрешността, където ви очакват три главни църкви („Свети Иван” от VII в.,„Света Богородица” от IX в. и „Света Троица” от началото на XIX в.), малката църква „Свети Сава” от XIV в., римските бани от III – IV в., цитаделата (която днес се използва за театрална сцена) и Археологическият музей, в който са събрани всички артефакти от множеството средиземноморски култури, участвали в историята на Будва.

 

Но освен с културни паметници с историческо значение Старият град на Будва се гордее с множество заведения, галерии и магазини, които могат да задоволят всеки вкус и стил.

Типични улички с венециански привкус.

 

Будва привечер е приказна за разходки.

 

Градът привлича туристите с плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура. Районът около града е бил населен още от дълбока древност. Заради унищожителното земетресение, което разтърсва града през 1979 г., Будва е изградена наново, като процесът на възстановяване отнема осем години.

Остров „Свети Стефан“ е най-престижният курорт на Черна гора. Гъсто построените вили са наредени една до друга на

скала в морето, свързана със сушата чрез провлак. В миналото островът се е използвал за отбрана, за което напомнят запазените до днес оръдия.

 

Остров „Свети Никола“

 

Организирайте си еднодневна екскурзия до остров „Свети Никола“, където има ресторант и два плажа. На самия остров има много диви животни.

 

Плажове

 

„Могрен“ е най-популярният плаж по Будванската ривиера, сгушен между няколко големи скали. В легендарната "Вила 118" в града-хотел „Свети Стефан“ наемът достига 1500 долара на ден.

 

Какво още да опитате в Будва:

 

*  Хапнете от прясната морска храна, която се предлага в малки ресторантчета, приканващи с неустоим аромат на печена риба и други местни вкусотии.

 

*  Поръчайте си „мало” или „големо” „точено пиво” от местното. Ще запомните вкуса.

 

*  Заради бурното развитие на града и нарастващия брой на туристите е недостигът на питейна вода. По-добре пийте бутилирана вода.

 

*  Разходете се рано сутрин по крайбрежната алея. Снимайте остров „Свети Никола“. Той се вижда от брега и се намира само на 1 километър от Стария град.

 

*   Потърсете изящната скулптура на балерината, която танцува върху скала в близост до Стария град. Това е една от запазените марки на Будва и често ще я видите изобразена върху сувенирите.

 

По материала работи:  ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна