IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
18:43 | 18 март 2019
Обновен: 19:46 | 20 април 2024

Честото консумиране на подсладени напитки води до преждевременна смърт

Засегнати са най-вече жените

По материала работи: Деян Михайлов
Честото консумиране на подсладени напитки води до преждевременна смърт

Содата, енергийните напитки и натуралните сокове често са част от трапезата ни. Ново проучване обаче показва, че те водят до висок процент преждевременна смърт от сърдечни заболявания и рак, особено при жените.

Изследването сравнява няколко типа хора – такива, които консумират сладки напитки по-малко от веднъж на месец, такива, които си пийват повече от една на месец, но по-малко от две на седмица и хора, които си купуват по няколко на ден.

Изводите са следните – рискът от преждевременна смърт при дамите, които консумират всекидневно напитки със захар е 63%. При мъжете – 29%.

Теорията отслабва, когато става дума за фактори, които влияят на всекидневния живот, като качване на килограми, физическа активност, демографска и семейна история и диабет тип 2.

"Много изследвания показват силна връзка между напитките със захар, качването на килограми, диабет от тип 2, както и някои кардиологични заболявания и удар“, обяснява авторът на изследването Васанти Малик. Нейната цел е не просто да затвърди тази връзка, но и да покаже, че те водят и до преждевременна смърт.

Експертите използват данни за 37 716 мъже и 80 647 жени и стигат до извода, че опасността от сърдечни болести при хората, които пият повече от една напитка на ден, е 31%, а от рак – 18% повече, отколкото при тези, които пия по-малко от една на месец.

Учените също така изследват и влиянието на изкуствено подсладените напитки, които не съдържат захар. Консумирането само на една на ден намалява риска от преждевременна смърт, но употребата на повече от 4 на ден увеличава опасността от сърдечни заболявания при жените. При мажете обаче не се наблюдава подобен риск. Те също така не са застрашени и от рак, причинен от подсладени напитки.

Подобно изследване публикувано преди месец от Women's Health Initiative показва, че пиенето на повече от две изкуствено подсладени напитки на ден води до удар, инсулт и преждевременна смърт при жените над 50 години. 
Това, което остава неясно за експертите е, защо само жените са засегнати и защо същия ефект не се наблюдава и при мъжете.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна