IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:17 | 20 март 2019
Обновен: 03:26 | 28 март 2024

Градове на вода: Султанският Мускат е красавецът на Персийския залив

6000-годишният оазис е обявен за най-добра арабска столица за 2012 г.

По материала работи: Слав Велев
– РЕЛИГИЯТА в Мускат е навсякъде.

 

На едно много различно и нямащо нищо общо с морската столица на България място ще отидем днес. Градът звучи като сорт грозде и навява асоциации с хубаво вино, но и с това няма нищо общо. Мускат е столица, главен град и пристанище на Оман и се намира на Арабския полуостров. Читатели очевидци го описват така: „Адска жега, всичко е пясък и зъбите ти скърцат. Връзките между селищата наоколо са пустинни и занемарени. Температурите едва се понасят. Комарите са навсякъде, а интернет се среща рядко“. И все пак, ще бъде интересно със снимки и думи да надникнем в една коренно различна култура, облик и атмосфера от тези, характерни за Варна и нашето Черноморие.

 

Малко история

 

В града се намира и резиденцията на правителството на султана. Мускат е един от най-красивите градове в Персийския залив. Обявен е за най-добра арабска столица на 2012 г. Първото споменаване за града е от II век, а през 1507 г. Португалия го завладява. Мускат често е наричан Султанският град. Селището е създадено след сливането на днешните 3 големи квартала на града - Маскат, Мутрах и Руви. Маскат е древният пристанищен град. Мутрах е жилищната част на града, с по-евтини хотели и популярни базари. Руви пък е бизнес районът на града с модерните сгради.

 

Забележителности

 

Най-интересните градски забележителности са джамията „Али“, Новият султански дворец – „Кабуз“, известен с красивите си градини, както и кварталът на арабските къщи с живописните тесни улички. Интересни за посещение са също Заливът с аквариума, историческият музей на Оман – „Медина Кабуз“, както и Султанският музей на въоръжените сили. Когато посетите Мускат, не бива да пропускате и многобройните местни рибни пазари. Градът е интересен със своето красиво пристанище и постоянно посещаван сук (вид пазар), където можете да си купите всичко - от подправки до обувки.

 

Заливът нощем.

Извън града

 

Разположен на върха на Арабския полуостров, Оман може да предложи над 6000-годишно културно наследство; топли води, обитавани от делфини и костенурки; дълбоки фиорди, които да изследвате на борда на дхоу (вид яхта); пустинни пейзажи с изкушаващи възможности за езда на камили. Встрани от оживената столица Мускат може да се насладите на безмерните пясъци на пустинята Вахиба, дом на изолирани селища на бедуини.

 

Туризъм

 

Според легендата от тук тръгва самият Синбад Мореплавателя. Кандидат-туристите от България обаче от самото начало се сблъскват с факта, че Оман няма посолство в София и необходимата им виза е трудна мисия без намесата на туристическа агенция и предлаганата им оферта за екскурзия заедно с Обединените арабски емирства. Най-удачното време за посещение е декември-януари, когато жегата е поносима и ви предоставя слънчева почивка, а така си облекчавате и багажа, като носите предимно летни дрехи. За начин на придвижване между ОАЕ и Оман изберете кола, ако искате да видите повече забележителности. За този вариант ви е нужен достатъчно добър английски. Жителите на Мускат са дружелюбни и винаги са готови да ви упътят или просто да ви отправят приветливо. Интересното в столичната архитектура на Мускат са старите исторически сгради - крепостите Мирани и Джалали и Султанската джамия, а ако се разходите пеша покрай бреговата линия, ще видите ята от гларуси и чайки, които местните хора щедро хранят с хляб.

 

Новият Султански Дворец – „Кабуз“.

На брега.

 

 

 

Култура

 

Досегът до оманската култура е леко стъписващ. Мъжете са облечени в бели роби, а жените в черни дрехи, гледани отдалече са като фигури от шахматната дъска. Лицата им са забулени според повелите на религията - исляма, а тези, които са открити, са осеяни с масивни златни украшения. Характерен е пиърсингът на носа, синджирът до ухото и висящи накити над горната устна. Мъжете се хранят с дясната си ръка, използвайки вместо прибори пръстите си, които изкусно оформят парчетата храна. Жените стоят вкъщи, за да се грижат за многобройното си домочадие, затова и рядко могат да се забележат по улиците. Ликът на султана е изобразяван навсякъде неостаряващо млад - въпрос на културни разбирания. Ако искате да си набавите интересни сувенири на изгодна цена, пазарете се с търговците, разположили стоката си. Керамичните чехли и сребърните ножове са нещо като национален символ. Характерни са и дълготрайните мускалчета, подобни на българска роза, но с по-наситени мускатови миризми. От Мускат ще се върнете с усещането, че излизате от страниците на 1001 нощ.

 

По материала работи: ЕЛИ МАРИНОВА

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна