Медицинските сестри излизат на ежедневни протести
Това стана ясно след среща, която се проведе този следобед в здравното министерство
Публикувана: 20 Mar 2019 | 18:10

Медицинските сестри решиха - исканията им към момента не са изпълнени, заради което от утре излизат на ежедневни протести. Това стана ясно след среща, която се проведе този следобед в здравното министерство.


Медицинските сестри не са сигурни в обещанията на министъра, заради което от утре ще протестират с палатки пред сградата на министерството.

 

Основна заплата в размер на две минимални работни заплати и по-добри условия на труд са сред основните искания на здравните работници.

 

Протестиращите сестри заговориха и за конфликт с Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи, която заявила, че ще ги подкрепи, но не била убедена в намеренията си.


Проблем с липсата на сестри отчете и самият министър след срещата с протестиращите.

 

Кирил Ананиев подчерта, че ще увеличи приема, ще направи така, че държавата да покрие изплащането на стипендиите по обща медицина и педиатрия, както и, че ще увеличи заплатите на медицинския персонал.


Протестиращите обаче още не могат да видят това увеличение, тъй като то ще стане факт от първи април, посочи още Ананиев и допълни, че не е обещавал конкретни числа по отношение на увеличените заплати.


Предложението на министъра е заедно с протестиращите да се направи методика за разпределение на увеличението, предвидено за заплати. Другото искане на сестрите - за определени организации за всяко отделно съсловие - е въпрос на законови промени, които могат да се случат, категоричен бе Ананиев.

Коментари ( 0 )