IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
16:34 | 23 март 2019
Обновен: 07:34 | 24 април 2024

В Канада е открит най-големият в света тиранозавър

Екип канадски палеонтолози стигна до този извод

По материала работи: Слав Велев
В Канада е открит най-големият в света тиранозавър

Тиранозавър, открит в Канада през 1991 г., е най-големият намерен досега екземпляр в света, предава АФП. Екип канадски палеонтолози стигна до този извод, след като проведе дълга реконструкция на скелета на фосила.

 

"Това е кралят на тиранозаврите", заяви Скот Пиърсън, ръководител на екипа от университета в Алберта. Гигантът бил кръстен "Скоти" на името на бутилка скоч уиски, отворена при откриване на останките му. Праисторическото животно е живяло преди 66 млн. години и е било с дължина 13 м. Скелетът му е бил открит в канадската провинция Саскачеван.

 

Учени изтъкват, че тиранозаврите са били с доста различни размери. Някои от тези животни са били по-слаби, други по-едри. Скоти е бил от вторите и засега е най-големият открит екземпляр. Теглото му е било 8,8 тона, истински мастодонт дори и сред останалите месоядни динозаври.

 

Скелетът на Скоти е бил открит още през 1991 г., но реконструкцията му е изисквала къртовски труд. На палеонтолозите им е било необходимо повече от едно десетилетие, само за да премахнат твърдата материя, покрила костите.

 

 

Едва сега, след края на реконструкцията, били разкрити истинските размери на Скоти, който по всяка вероятност се е споминал на 30-годишна възраст. Тиранозавърът е бил дълголетник за стандартите на тези животни.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна