IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
09:52 | 23 март 2019
Обновен: 16:34 | 15 април 2024

Започна новото "космическо състезание"

Русия обяви, че ще се надпреварва за дълбокия Космос

По материала работи: Слав Велев
Започна новото "космическо състезание"

„Сега навлизаме в нов състезателен етап с водещите космически сили за създаването на пилотни програми, включително и такива до дълбокия Космос", така Димитрий Рогозин, директор на "Роскосмос", обяви влизането на Русия в състезанието за покоряване на Вселената.

 

Но не само дълбокият Космос влиза в интересите на Русия. Рогозин потвърди, че е разговарял и с президента на Руската академия на науките Александър Сергеев, който предоставил и детайли за бъдещата мисия на федерацията към Луната. По думите му първият руски космонавт трябва да стъпи на естественият ни спътник през 2030 година.

 

Но за да се случи това, "Роскосмос" трябва да проведе няколко тестови изстрелвания на супер тежката си ракета. В земна орбита теглото й е 130 тона, а около луна - едва 32 тона.

 

Преди година Рогозин бе обявил, че на спътника ни ще бъде построена база, която ще бъде обитавана от роботи с вида на Аватари.

 

Ала всяко "космическо състезание“, независимо дали съвременно или онова, останало като символ на ерата на Студената война - всъщност е нещо като "кооперативна конкуренция“. Това твърди Нейтън Ейзмонт, главен сътрудник на Руския институт за космически изследвания.

 

"Това не означава, че всички ръчкат с лакти и се надпреварват за някъде, за да бъдат първи. Може и да е изненадващо, но без сътрудничество няма да има никаква конкуренция ”, заяви Ейзмонт пред RT.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна