IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Живот
10:32 | 24 март 2019
Обновен: 21:39 | 23 март 2024

Коя е най-подходящата температура в салона на колата?

Мненията на лекарите и автомобилните експерти се разминават

По материала работи: Пламен Янков
Коя е най-подходящата температура в салона на колата?

В наши дни е трудно да се намери автомобил, който да не е оборудван в климатик. Тази система влиза в базовото оборудване на почти всички модели, излизащи на пазара. Тя навлезе в масова употреба още през 60-те години на миналия век, като нейното предназначение е да накара водача и пътниците в превозното средство да се чувстват възможно най-удобно и комфортно по време на пътуване.
 

Приемуществата на климатика са ясни. Шофьорът настройва системата спрямо собственото си усещане и всичко би трябвало да бъде наред. Какво обаче мислят експерти в областта на медицината, които изучават влиянието на температурата върху органима на човека? И съответно какви препоръки дават те на тези, които използват климатика в своя автомобил?
 

Според лекарите, най-комфортно човешкото тяло в открити условия се чувства пре температури от 16-18 градуса по Целзий. На свой ред автомобилните експерти посочват малко по-високи стойности, като смятат, че оптималните градуси в салона на колата трябва да бъдат 22 (плюс-минус 2). Именно в такива условия шфьорът е концентриран най-добре, като задължително обаче трябва да следи за посоката на въздуха, която през по-голямата част от времето да бъде насочена в краката му.
 

При по-ниски температури - 18-20°C, съществува риска от простудни заболяванания, особено ако в колата има малки деца. Що се касае до увеличаването на топлия въздух в купето, той води до по-бърза умора и загуба на концетрация при шофьора. Естествено, това се отразява и на безопасността на движението.
 

Експертите съветват също така след продължително стоене на автомобила на едно място през зимата поне за 10-15 минути да се остави климатикът да вкара по-топъл въздух в салона. Съответно, през лятото се препоръчва системата да се настрои на 17-20 градуса, за да може купето да се охлади. След изтичане на това време климатикът трябва да бъде настроен на оптимално ниво.


Automedia.investor.bg


Четете още: Вредни или не са автомобилите – експерти във война

 

Коментари

Новини Варна