IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
21:22 | 22 април 2019
Обновен: 13:47 | 10 април 2024

Разкриха как е изчезнал асирийския град Керкемиш

Клинопис издаде трагедията на града

По материала работи: Деян Михайлов
Разкриха как е изчезнал асирийския град Керкемиш

Учени от университета в Болоня разчетоха клинопис, който изяснява съдбата на изчезнал древен асирийски град, съобщава сайтът Юрикалърт.

Дешифрираният текст е от времето на асирийския цар Саргон Втори, който е управлявал от 722 до 795 година пр. н.е. Клинописното писмо описва завоюването на град Керкемиш и плановете за превръщането му в нова столица, пише БТА.

Италианските изследователи са разчели текста от три глинени цилиндъра, открити през 2015 година в руините на  Керкемиш, разположен на границата между днешна Турция и Сирия, на река Ефрат.

Клинописът разказвал за предателството на хетския крал Пириси, благодарение на което Саргон Втори завзел град Керкемиш. Пириси бил изпратен в изгнание, а неговата войска преминала на страната на завоевателя.

Новият владетел възстановил иригационната система на града и засадил градини. Това издавало намерението на Саргон Втори да направи от Керкемиш новата столица на Асирия. Но царят починал по време на поход и плановете му не могли да бъдат осъществени.

Наследниците на Саргон нехаели за красивия град и той скоро изпаднал в упадък. В края на VII век Керкемиш бил разрушен от вавилонците.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна