IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:58 | 23 април 2019
Обновен: 23:43 | 23 март 2024

Какво показва ръкостискането за характера ви?

Неувереността си личи

По материала работи: Пламен Янков
Какво показва ръкостискането за характера ви?

Езикът на тялото „говори“ много за един човек. Има специалисти, които могат да заключат що за хора сме, ако наблюдават начина, по който сме седнали, позата, която заемат ръцете ни или движенията, които правим с тях или краката.

 

Дали на интервю за работа или в непринуден разговор с приятели, ние трябва да спазваме определен етикет на общуване. Ръкостискането е едно от нещата, на които да обърнем по-голямо внимание. По него може да се определи даден характер и да се установи трябва ли да се разчита на този, който си подава ръката насреща.

 

Ето няколко начина на ръкостискане и какво означават те:

 

1. С две ръце

Обикновено при ръкостискане се подава една ръка. Но когато някой ви хване с две, то това е знак, че иска да поговори с вас и е готов на открит диалог. Освен това начинът, по който поставя ръцете означава, че е отворен към общуване и е положително настроен. Ако двете ръце покриват тази на другия, то пък означава обратното – че се самозащитава и не може да ви се довери напълно. Ако човек прави ръкостискане, използвайки втора ръка на гърба на дланта на другия, това е знак, че човек приема доминацията на противника си, но иска да проведе дискусия. Тя казва: „Да поговорим за това“ и показва, че човекът е честен и отворен за общуване. Въпреки това, ако втората ръка е поставена върху ръката на противника, това може да означава липса на доверие като форма на самозащита.

 

2. Доминиращо ръкостискане

Човекът хваща силно ръката ви и я разтръсква, като неговата винаги е отгоре върху дланта ви. Това означава, че иска да покаже своето надмощие, сякаш иска да каже: „Аз съм шефът! Не ме интересува твоето мнение“. Ако ръкостискащият обърне леко ръката настрани, то иска да ви покаже, че може да остави контрола на вас.

 

3. Плахо ръкостискане

Неуверените хора подават така ръката, че палецът на другия да сочи нагоре, а техният надолу. По този начин насочват вниманието към това, че не желаят да бъдат център на вниманието и предпочитат някой друг да ги контролира.

 

4. Ръкостискане тип „мъртва риба“

Ако ръката е супер отпусната, подобно на начина, по който хващате мъртва риба, то човекът е безразличен и прекалено слаб като характер. Той лесно може да бъде манипулиран от чуждото мнение. Такова отпуснато ръкостискане може да обиди домакини, които са се потрудили да се подготвят за госта си, а той е апатичен към тях и няма търпение да се измъкне.

Коментари

Новини Варна