IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:49 | 15 май 2019
Обновен: 19:59 | 16 април 2024

Международния ден на семейството отбелязваме днес

Празникът е учреден през 1993 година от Генералната Асамблея на ООН

По материала работи: Слав Велев
Международния ден на семейството отбелязваме днес

Два празника извън църковния календар има през днешния ден, предаде БГНЕС. 15 май е Международния ден на семейството. Празникът е учреден през 1993 година от Генералната Асамблея на ООН, и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Денят дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които засягат семействата. Световният ден на семейството има за цел да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейната среда.

 

В своята резолюция, Общото събрание на ООН също така отбелязва, че разпоредбите, свързани със семейството, продължават да предоставят насоки относно начините за засилване на политическите компоненти и програми, насочени към семействата, като част от цялостен подход към развитието им. Международният ден на семейството е вдъхновил серия от събития за повишаване на осведомеността, включително и на националните семейни дни. В много страни този ден дава възможност да се изтъкнат различни области на интерес и значение за семействата. Същевременно, също днес, се Световният ден на кенгуру-грижата за недоносени деца. Денят се отбелязва за трета поредна година в България. Целта на Деня на кенгуру-грижата е да се даде повече информираност на родителите и да се подчертаят ползите от близостта и съприкосновението на малкото човече с майчиното тяло. Доказано е, че недоносените деца, на които се дава възможност да намират по-често подслон в обятията на майките и татковците си от раждането си, се възстановяват много по-бързо и пълноценно в сравнение с останалите, подобряват се жизнените им функции, заздравява се връзката родител-дете. Редица изследвания потвърждават истината, че проявите на обич от страна на родителите към техните новородени, под формата на целувки, милувки и прегръдки, сътворяват чудото на силния имунитет.

 

Статистиката познава редица случаи, в които бебета с риск за живота след раждането им се поставят в прегръдките на майките им, в резултат на което състоянието им най-неочаквано се подобрява, а самите те оцеляват.

 

 

Коментари

Новини Варна