Какво не бива да добавяте към вашата салата
Те вдигат калорийния прием
Публикувана: 19 May 2019 | 12:42

Вярваме че салатата е едно здравословно и диетично хапване. Докато тя може да бъде подходяща за лек обяд или вечеря, някои съставки, които добавяме, могат да я превърнат в не толкова здравословна комбинация. Така например майонезените сосове. Придават кремавост на текстурата, но са неподходящи за консумация по ред причини. Съдържат захари, повече сол, нездравословни мазнини.
 

Az-jenata посочва кои съставки е добре да не добавяте към салата, особено ако искате да отслабнете.
 

Пържено месо
 

Бекон, пилешки филета в корнфлекс, са едни от най-неподходящите добавки към вашата салата. Месото е добър вариант за салата, защото ни осигурява протеини. Въпреки това е важно какво ще изберем да добавим. Пилешки гърди на скара, пушена сьомга, печена риба, са чудесни. Не само че хапваме протеини, но си спестяваме консумацията на излишни калории и трансмазнини.
 

Без сушени плодове
 

Сушените плодове добавят захари и калории, без значение дали са био или не. Ако искате да добавите повече сладост и екзотика към вашата салата, овкусете я с няколко ягоди, грейпфрут, портокали или пресен ананас. Тези плодове спомагат изгарянето на излишните калории.
 

Заменете мазните сирена
 

Бяло или синьо сирене, моцарела, а може би любимо френско или швейцарско. Всички те са много вкусни, но с високо съдържание на мазнини и калории, което забавя процеса на отслабване. Ако искате да хапвате сирене със зеленчуците изберете варианти с ниско съдържание на мазнини. Нискомаслената извара също е добър вариант.


Кажете „не“ на крутоните


Повечето крутони са пържени, направени от бял хляб, което означава, че добавяте рафинирани въглехидрати към менюто си. Ако искате да добавите хрупкавост към салатата, пригответе си сами крутоните на фурна и от пълнозърнест или протеинов хляб. Репичките са чудесна добавка, която придава също хрупкавост.


Тортила, чипс

Изкушаващо е да си направите любимите зеленчуци на салата и да хапвате с нея тортила или чипс. За съжаление това добавя много калории и вредни мазнини. Вместо тях прибавете малко боб или леща. Чудесни източници на растителни въглехидрати, които осигуряват полезни фибри, ситост, енергия.


Избягвайте карамелизирани/осолени ядки


В някои рецепти за салати се включват и такива ядки. Вероятно се досещате, че с тях получавате излишни мазнини и калории. Ако искате да имате ядки към зеленчуците, добавете запечени орехи, бадеми, кашу, кедрови ядки.


Четете още: Яйчена салата с шунка

Коментари ( 0 )