IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:03 | 19 май 2019
Обновен: 17:13 | 14 април 2024

Котките носят положителна енергия на хората

Тяхното мъркане е един от най-успокояващите звуци

По материала работи: Юлиян Атанасов
Котките носят положителна енергия на хората

Котките у дома могат да донесат много предимства на техния стопанин. Счита се, че мъркащите създания са много умни, но и допринасят за положителната енергия. Тяхното мъркане е един от най-успокояващите звуци, като той е свързан с терапевтични лечебни способности върху човешките мускули и кости. Мъркането има вибрации с честота между 20 и 140 HZ, а според проучвания честотите в диапазона 18-35 HZ оказват положителен ефект върху подвижността на ставите.

 

Други проучвания в Обединеното кралство пък установиха, че хората и особено жените спят с котките си през нощта и в резултат сънят им е по-добър. Клиниката по медицина на Mayo потвърди тези хипотези, като според учените 41% от хората в проучването са спали по-добре заради домашния си любимец, а само 20% от тях твърдят, че това е довело до смущения.

 

Проучвания показват, че притежаването на котка у дома може да понижи нивата на стреса. Смята се, че котката може да предизвика освобождаването на успокояващи химикали в тялото, които намаляват стреса и тревогата.

 

В допълнение, проучване установи, че децата с аутизъм са склонни да бъдат по-малко тревожни, докато си играят с котка. Притежаването на котка също намалява чувството за самота. Въпреки че котките са известни със своята независимост, връзката между тях и собственика им, подобрява общителността и социалността на хората.

 

Котките също правят собственика им по-атрактивен. Изследвания, проведени от изследовател на домашните любимци, д-р Юни Николс, показват, че жените са по-склонни да бъдат привлечени от мъжете, които притежават котки като домашни любимци, тъй като възприемат мъжете за по-отговорни и по-интелигентни.

 

Проучвания също сочат, че собствениците на котки са по-малко склонни да получат инсулт с 30%, отколкото всеки друг собственик на домашни любимци. Намален е и рискът от сърдечносъдови заболявания. Котките предизвикват освобождаването на окситоцин, хормон предизвикващ чувство за любов и доверие. Стопаните на котките също имат по-ниско кръвно налягане, от тези, които нямат тези животни.

 

 

Puls.bg

 

Четете още: ТОП-6 продукти, които не трябва да се мият преди готвене

Коментари

Новини Варна