IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
10:41 | 5 юни 2019
Обновен: 00:55 | 26 април 2024

Градове на вода: Ганвие – живот в езерото

Селото в Африка разчита на туристите и риболова

По материала работи: Пламен Янков
Градове на вода: Ганвие – живот в езерото

Венеция е един от най-романтичните градове в Европа, известен със своите канали и неповторима атмосфера. Той е построен върху множество малки островчета, разположени в плитка лагуна на Адриатическо море. На хиляди километри от Италия се намира друга подобна забележителност. Става въпрос за малкото африканско селце Ганвие, което е построено не върху островчета във водата, а директно в езеро.

 

Това е неповторимо място, намиращо се на брега на езерото

Нокуе (Nokoue). Селцето е отдалечено само на един час на север от Котону – административната столица и най-големият град в западноафриканската държава Бенин. Ганвие се състои от множество къщи, разпръснати във водата. Дори да ви се струва труден животът на подобно място, то 20 000 души не мислят така.

 

ДОРИ ДОСТЪПЪТ ДО ХОТЕЛИТЕ за туристи се осъществява с кану.

 

 

 

Толкова е приблизителният брой на живеещите в селцето. Заради своята неповторима същност Ганвие добива популярност и сред туристите. Смята се, че хората тофину (Tofinu) са първите заселници на това място, дошли през ХVІ или ХVІІ век. Именно те изградили селото, за да се защитят от племето Фон, което по религиозни причини не можело да влиза във водата. По това време членовете на силното западноафриканско племе пленявали хора от други африкански племена и ги продавали като роби в Португалия. Тофину скоро разбрали, че от племето Фон не могат да влизат във водата, нито да атакуват хората, които живеят в нея, така че решили да основат ново селище и да заживеят в средата на езерото.

 

Хората Тофину построили домовете си на вода

и за около 500 г. от своята поява Ганвие разработило сложна и просперираща култура в рамките на ограниченията на живота във водата. Всичките къщи, магазини и ресторанти в селцето са изградени върху дървени кокили, разположени на няколко метра над водата.

 

НА СЕРГИИТЕ В ГАНВИЕ ГОСТИТЕ могат да намерят всякакви сувенири.

 

 

Африканското село разполага още с плаващ пазар, където жените от Ганвие показват своите изделия. Мястото разполага и с училище, което е изградено върху парче земя. Цялата почва се внася от жителите на селцето с помощта на лодки. Повечето хора разчитат на риболова и туризма, за да се изхранват.

 

Включено е в Списъка на световното културно наследство

на ЮНЕСКО на 31 октомври 1996 г. Освен това фактът, че местните жители са успели да създадат наистина уникално място за живеене точно във водата, предизвиква невероятно вълнение. А туристите с удоволствие посещават примитивната версия на Венеция в Африка. Простите къщички от бамбук са построени малко над водата на езерото. По-голямата част от тях разчитат само на няколко застопорени стълба в дъното на езерото. Затова и жителите на Ганвие често са наричани ​​“водният народ на Бенин“.

 

 

РИБОЛОВЪТ Е АТРАКЦИЯ, С КОЯТО МЕСТНИТЕ ПРИПОМНЯТ времената на създаване на селото.

 

 

 

Всички къщи, магазини и ресторанти в селото са изградени от дървени пръчки, обикновено на няколко метра над водата. Ганвие, освен жилища и магазини, си има дори собствен пазар, който отново е качен върху колове. Все пак жителите са решили да използват и един малък остров в езерото, на който да изградят училището. Това обаче е единственото парче земя, върху което можете да стъпите тук.

 

За транспорт се използват примитивни лодки,

с които се преодоляват около 4 км до най-близката суша. Ползването на кану е задължително дори при ходенето на гости. Това е и една от атракциите за гостите. Странно или не, но Ганвие не толкова често се посочва като туристическа забележителност. Не е трудно обаче да се намери гид, който да помогне за екскурзия в този град на вода. Специалистите знаят къде са сергиите със сувенири и дори малките хотел-ресторанти.

 

ТАНЦЪТ В КАНУ Е ЗАПАЗЕНА МАРКА за Тофину и може да се види в изключителни случаи.

 

 

За риболова стана въпрос. Освен поминък той привлича и допълнително гости. В това отношение има много общо между Варна и Ганвие, предвид строящото се рибарско пристанище в кв. „Аспарухово“. Тофину обаче действат както преди дедите им, което не пречи на туристите да търсят и риболова като атракция. Всяка година броят им се увеличава, което е лесно обяснимо с желанието да се види такова необикновено и самобитно място.

 

В резултат Ганвие не страда от липса на внимание, а от година на година става все по-популярна туристическа дестинация.

 

 

ПАЗАРЪТ В ЕЗЕРОТО предлага стоки в лодки във водата.

 

 

Материала подготви БОРИС ПРОДАНОВ

Коментари

Новини Варна