IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
13:51 | 16 юни 2019
Обновен: 04:16 | 24 март 2024

Атомният реактор се взриви, а футболистите от Припят продължаваха да си тренират...

На същия 26 април, когато става експлозията в града е трябвало да се проведе юношески турнир. Само че мачовете са отменени, а часове по-късно почва и евакуацията...

По материала работи: Пламен Янков
Атомният реактор се взриви, а футболистите от Припят продължаваха да си тренират...

Отборът на Строител (Припят) през 1983 г.

 

 

През 1986 г. Швеция беше първата страна, която информира за катастрофата в ядрената електроцентрала в Чернобил. 33 години по-късно отново швед - Йохан Ренк, хвърли светлина върху трагедията чрез едноименния си сериал по НВО.

 

Днес в града призрак Припят, между отдавна зарязаните жилищни блокове и атракционния парк, се намира и стадион „Авангард", отбелязват от екипа на webcafe.bg. Построен през същата година, неговото откриване е трябвало да се състои на 1 май, само няколко дни след катастрофата. Но петхилядното съоръжение така и не приема нито един мач...

 

Това е футболната история на Припят - градът, затрит от ядрения взрив на 26 април 1986 г.

 

Когато през 70-те години СССР започва да развива атомната енергетика, първата централа в Украйна е именно тази в Чернобил, неголям град на 100 км от Киев. Тъй като съоръжението създава десетки хиляди работни места, не след дълго се появява и новият град Припят. В Съветския съюз тези населени места ги наричат „атомни градове". 50-хилядният Припят се числи именно към тях, а заради модерния си вид дори печели награда за архитектура.

 

Не след дълго в Припят сформират местния футболен отбор Строител. В началото там играят футболисти от съседното село Чистогаловка, което разполага с едни от най-добрите тимове в областта. Да ритат в Припят пристигат най-големите звезди на селския тим Виктор Пономарьов и братята Николай и Валентин Литвини.

 

С тях Строител печели регионалната купа в края на 70-те години, а почти всички играчи са зачислени на работа в атомната електроцентрала.

 

Голямата цел на Строител (Припят) в онези времена е да спечели шампионската титла в първенството на физкултурните колективи в Украйна, за да влезе във втора лига на СССР и да получи нещо като професионален статут.

 

Мечтата насмалко да се сбъдне през 1985 г., но в последния момент Строител изпуска първото място. В дербито на върха срещу Нефтяник (Ахтирка) гостите от Припят имат един гол аванс до последната минута, когато точно изпълнена дузпа води до изравняване на резултата и смяна на лидера в класирането...

 

В онези времена Строител играе на първия стадион в Припят, чиято трибуна обаче е съвсем малка. Затова градската управа започва строителството на новия футболен комплекс „Авангард". С 5000 места и козирка, стадионът вещае футболни успехи. А по план официалното му откриване трябва да се състои на 1 май 1986 г. с масови физкултурни съчетания, парад и речи на партийните големци от региона. Седмица по-късно там по програма ще се играе и двубоят между Строител и Шахтьор (Александрия). Но на „Аваград" нищо от това не му е било съдено...

 

Стадионът в Припят, на който така и не се играе нито една футболна среща

 

 

След взрива на атомния реактор на 26 април 1986 г., още никой в Припят не предполага, че става въпрос за най-голямата ядрена авария в цялата история на човечеството. Обичайният живот в града си върви, а футболистите на Строител тренират за предстоящия мач срещу Машиностроител (Бородянка) за Купата на киевска област.

 

Двубоят е от полуфиналите, до които припятчани достигат след победа с 6:1 срещу съседите от Колос (Чернобил). Само че треньорът Валерий Анюхин получава нареждане в късния следобед да прекрати заниманието и да разпусне отбора...

 

По същото време, на 111 км в южна посока, съперниците от Бородянка също водят подготовка на своя стадион, когато от небето направо върху терена каца хеликоптер. От него излизат няколко души в специални облекла, отиват при слисания треньор Виктор Жилин и му съобщават, че мач в Припят няма да има.

 

В някои хроники е отбелязан и фактът, че на същия 26 април, когато става експлозията, в Припят е трябвало да се проведе юношески турнир по футбол. Само че мачовете са отменени, а часове по-късно почва и евакуацията на населението.

 

Така новият стадион „Авангард" в Припят си остава неоткрит и на него не се изиграва нито една футболна среща.

 

Футболният отбор на Строител е преместен в съседния Вишегород, а по-късно играе мачовете си в Славутич. Някои от футболистите, начело с капитана Валентин Литвин, участват като работници в ликвидирането на последствията от катастрофата в централата. През 1987 г. Строител участва в четвърта лига от първенството на Украйна, където заема трето място. На следващия сезон отборът финишира осми, а не след дълго е взето решение да бъде закрит и прекратява съществуването си.

 

Четете още

Сериалът "Чернобил" изпипан до детайла: В СССР нямаше котешка храна и тениски

След хита "Чернобил" – с 35% скочиха посещенията в Припят

Русия недоволна: Шедьовърът на HBO "Чернобил" е карикатура!

Валери Легасов – забравеният герой от "Чернобил"

Коментари

Новини Варна