IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
12:56 | 16 юни 2019
Обновен: 07:36 | 15 април 2024

Пържолите на бъдещето ще са от растителни заместители

Култивираното месо ще бъде създавано в биореактори

По материала работи: Пламен Янков
Пържолите на бъдещето ще са от растителни заместители

До 2040 година скарата, каквато я познаваме, може и да не е същата. Според експерти в бранша, пържолите в бъдещето няма да идват от животни, а от растителни заместители или култивирани алтернативи, отглеждани на специални места. Това съобщиха от dnes.bg


Според нов доклад, 60% от месото няма да е истинско, заради нарастващото притеснение за ефекта, който отглеждането на животни има върху околната среда, както и заради увеличаването на нуждата от вегански алтернативи. 


Култивираното месо ще бъде създавано "чрез експоненциален растеж на клетки в биореактори" и няма да включва клане. Разликата ще е почти неосезаема - клетка ще бъде извличана от живо животно, а след това ще бъде обработена в биореактор. Близо 1 милиард долара са инвестирали американски компании в подобни технологии. Някои от продуктите вече се предлагат и в ресторанти. 


Докладът отбелязва, че въпреки развитите технологии за производство на месоподобни продукти, истинското месо все пак ще се предлага в магазина.


Четете още: 4 признака, че не ядете достатъчно фибри

Коментари

Новини Варна