IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
17:37 | 19 юни 2019
Обновен: 04:20 | 24 март 2024

Европейският съд отне трите черни ленти на Adidas

Белгийски производител на обувки събори патента на германския гигант

По материала работи: Слав Велев
Европейският съд отне трите черни ленти на Adidas

Германската компания за спортно облекло и оборудване Adidas няма да може да използва като защитена марка в ЕС трите черни ленти. Това реши Общият съд на ЕС, отсъждайки в полза на европейското бюро за интелектуална собственост, което отказа да патентова символа на компанията.

 

Според магистратите трите успоредни черни ленти не са достатъчно специфичен и наложил се символ, за да могат да бъдат защитени в Европа. Компанията няма да може да използва и други цветни комбинации като  три бели ивици на черен фон.

 

Съдът сметна, че трите успоредни ивици са обикновена фигуративна марка, а не фирмен символ, който подлежи на патентна защита. Те заключиха още, че трите линии не са достатъчно популярни в Европа и са известни само в пет държави от ЕС, поради което Adidas няма право на европейска защита. Все пак баварската компания, регистрирана в градчето Херцогенаураг край Нюрмберг, може да използва лентите като национална марка.

 

Германският гигант изгуби юридическата битка, започната от белгийски производител на обувки, чийто знак бил две успоредни черни ленти. Той обжалвал първоначалната регистрация на европейското бюро за интелектуална собственост на трите ленти за Adidas. След като получили жалбата на белгийската фирма, еврочиновниците направили разследване и отменили собственото си решение, отнемайки патента. Adidas обжалва пред европейския съд, но според магистратите не е бил достатъчно убедителен в аргументите си.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна