IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
11:31 | 21 юни 2019
Обновен: 04:21 | 24 март 2024

Излишък или недостиг на натрий в тялото. Какво се случва?

В днешно време западният тип диета е изключително богата на натрий и дефицити почти не се наблюдават

По материала работи: Пламен Янков
Излишък или недостиг на натрий в тялото. Какво се случва?

Повишените нива на натрий най-често се свързват с хипертония. Повишеният внос на натрий чрез диетата води до трайно увеличаване количествата му в тялото. Това е често срещано състояние в последните години, което се дължи на повишените количества на натрия в полуготовите храни, които консумираме. Счита се че повишените количества на натрия е една от основните причини за високото кръвно налягане, пише Puls.bg.
 

Хората, които консумират богати на натрий храни са по-склонни да отключат хипертония. Тази закономерност се използва от много здравни организации, които правят информационни кампании с цел ограничаване консумацията на минерала. А дали високият натрий е основна причина за повишеното кръвно налягане остава спорен въпрос.Противоречиви са и мненията за влиянието на натрия върху костното здраве. Има данни, които твърдят, че повишените нива на натрий повишават диурезата, с което се увеличава екскрецията на калций, което може да предизвика намаляване на костната плътност. Скорошни проучвания сочат, че намалената натриева консумация води до подобряване на костното здраве. И въпреки това до колко излишните количества натрий повлияват костния статус остава недоизяснен въпрос, подлежащ на проучвания.
 

Хипернатриемията е състоянието, при което е повишено количеството на натрия в кръвта. Това може да се случи при еднократен бърз прием на голямо количества натрий, например ако се нагълтаме със солена вода. При здрави хора рядко се стига до хипернатриемия, тъй като бъбреците са напълно способни да изхвърлят излишния натрий. Но хора с хронични заболявания на сърцето или бъбреците са предразположени към повишаване на натрия в кръвта, поради неефективната екскреция. Състоянието е опасно, тъй като може да причини отоци и повишаване на кръвното налягане до нездравословни нива.
 

Недостатъчен внос на натрий. В днешно време западният тип диета е изключително богата на натрий и дефицити почти не се наблюдават. Понижени натриеви нива могат да се наблюдават при обилно изпотяване, диария и повръщане. Симптомите на хипонатриемията включват главоболие, виене на свят, умора, гадене и мускулни крампи. Нелекувана, хипонатриемията може да причини увреждания, кома и смърт. Лечението включва вливане на течности и соли и прием на храни, богати на натрий.


Четете още: 5 мита за спортуването
 


 

Коментари

Новини Варна