IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
09:30 | 23 юни 2019
Обновен: 08:52 | 17 април 2024

Нужни са ни само 8 часа работа на седмица, за да сме добре психически

Това е "най-ефикасната доза работа"

По материала работи: Пламен Янков
Нужни са ни само 8 часа работа на седмица, за да сме добре психически

Мислите, че сте се преработили и ви плащат малко? Най-вероятно науката ще се съгласи с вас. Според ново изследване хората трябва да работят само 8 часа или 1 ден на седмица.


Според експертите от университетите Кеймбридж и Салфорд това е "най-ефикасната доза работа“. Всеки час над това води до проблеми, най-вече за психическото ни здраве.


От тяхното изследване, публикувано в Social Science And Medicine, става ясно, че се наблюдава спад с 30% на психическите проблеми при хората, които са заменили безработицата с 8 часова работна седмица. Но така и не доказват, че увеличаването на тези часове води до още по-голямо подобрение у работещите.


Експертите са сравнили данни за това как промяната на часовете на работа се отразява върху психическото здраве на 70 хил. британски граждани между 2009 и 2018 година.  Те взимат под внимание възрастта, наличието на деца, болести и семейните финанси и достигат до заключението, че най-здравословно за всички е да работят около 8 часа на седмица или 1 ден. Дори малка промяна на това време води до разлика


"Има изследвания за всичко – от Витамин C до часовете, които са ни нужни да се наспим, за да се чувстваме добре, но никой не задава въпроса, колко часа трябва да работи“, казва доктор Брендън Брушел, съавтор на изследването.  - Ние знаем, че безработицата често е в ущърб на благосъстоянието на хората и  влияе  негативно върху идентичността, статуса, използването на времето и чувството за колективна цел.  Сега имаме някаква представа колко е необходима платената работа, за да се почувстват хората значими  - и всъщност, не е толкова много.“


Проучването има и друга цел – в бъдещите десетилетия много от работата, която се върши от хора, ще бъде превзета от машини и изкуствен интелект, което може да доведе до липса на работа за всички, които желаят да се трудят.


Експертите  твърдят, че заетостта трябва да се запази при възрастните, но работната седмица да бъде драстично намалена, а работата – преразпределена, за да могат всички да се чувстват продуктивни и да са психически здрави.


Те предлагат и няколко варианта за преминаване към бъдеще, в което няма да има толкова много работа, които включват петдневен уикенд, работа само по два часа на ден и увеличаване на ваканцията от седмица, на цял месец. Експертите дори предлагат два месеца почивка, за всеки един месец на работа, пише Dnes.bg.


Още по темата: Доказано: Стресът на работното място е свързан с по-бързото стареене

Коментари

Новини Варна