IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
07:50 | 24 юни 2019
Обновен: 20:00 | 23 април 2024

Странната магическа обредност на Еньовден

Това е един от най-важните летни празници в народния календар на българина

По материала работи: Пламен Янков
Странната магическа обредност на Еньовден

Снимка Пламен Гутинов, архив
 

Еньовден - денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. Той е свързан с редица вярвания -  че в нощта срещу него звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието. 

 

Също така, че билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. 
 

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – но има и различни магии, които се правят именно на този ден, отбелязва Дарик. 
 

Една от тях е описана в книгата "Български легенди. Сказания, обряди и пословици за пчелата" на инж. Д. Дунев, издадена преди 80 години - през 1938 година.
 

И тя е за ...  обиране на меда от чужди кошери.

 

"Срещу Еньовден, или рано сутринта на Еньовден, обират берекета на много места. Знаят магия и за обиране меда от чуждите кошери. Чрез магията се постига това, че пчелите от чуждите кошери носят мед в кошерите на магьосника и докато измамените кошери слабеят, другите се пълнят с мед. Обикновено мамницата, или магьосницата става рано сутринта на Еньовден, съблича се гола и възседнала кросно с лъжица в ръка, приближава чуждия пчелин и казва: "Добро утро, Еньо! Знаеш ли защо съм дошла?". 
 

Казвайки това мамницата допира лъжицата си до устата. С това тя успява, според народното предание, да бере меда на този пчелин през цялата година, се казва в изданието.


Четете още: Еньовден e!
 

 

Коментари

Новини Варна