IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
13:37 | 26 юни 2019
Обновен: 22:19 | 28 март 2024

15 години от излизането на филма „Тетрадката“ - какво остана скрито от феновете?

Романтичната драма накара света да замечтае за любов през 2004г.

По материала работи: Пламен Янков
15 години от излизането на филма „Тетрадката“ - какво остана скрито от феновете?

Не беше свършило. Все още не е свършило!

 

Тези думи ги знае всеки фен на романтиката, защото филмът "Тетрадката" ги превърна в мантра за всяка душа, която се бори за любовта. 

 

Пуснат по кината през 2004г., романтичната драма веднага стана класика и превърна Раян Гослинг и Рейчъл Макадамс в звезди. Гослинг се превърна в блян за всяка жена със своите сини очи и изваяно тяло, а историята на Ноа и Али - мечта за всяко момиче. 

 

"Тетрадката" е базиран на едноименния роман от Никълъс Спарск, който е първата книга му книга, която се превръща във филм, отбелязва tialoto.bg. Но макар лентата да стана класика в киното и донесе на Макадамс и Гослинг награда за най-добра екранна целувка, историите зад камера не са толкова известни за феновете. 

 

 

Например, Бритни Спиърс се е пробвала за ролята на Али, а за Ноа е бил смятан Том Круз. Ето още няколко факта, които може би не знаете.

 

Базиран на истинска история

Романът "Тетрадката", който служи за основа на филма, е базиран на истинска история. Това е любовта между бабата и дядото на Никълъс Спаркс, които са заедно повече от 60 години.

 

"Помня как очите на дядо светваха, когато я погледнеше, как я държеше за ръката, как й носеше чая и как се отнасяше с нея. Помня как ги гледах и си мислех, че дори след 60 години брак тези хора се отнасят един с друг така, както аз се отнасям с жена ми след 12 часа брак. Най-добрият подарък, който ми дадоха е, че ми показаха, че истинската любов съществува", пише Спаркс в блога си. 

 

 

Алтернативни Ноа и Али

Първоначалната идея била режисьор на филма да бъде Стивън Спилбърг, който веднага се насочил към Том Круз за ролята на Ноа. Но графиците и двамата били много натоварени и затова "Тетрадката" е оставена за чака своя час на заснемане. На помощ идвa Ник Касаветис, който се заема с проекта.

 

Неговото желание е на борда да дойде и Раян Гослинг за главната роля, но от студиото, което държи правата за филма, не са много съгласни. Самият актьор също е бил изненадан от избора на режисьора.

 

 

"Касаветис ме покани на вечеря у тях и, когато отидох той ме чакаше в задния ми двор и ми каза, че иска да изиграя ролята, защото не съм нито хубав, нито готин, а просто нормално момче, което изглежда малко лудо", споделя Гослигн в интервю за VH1. 

 

Много благодарим на Ник Касаветис, че е имал такова мнение за Раян Гослинг, защото иначе нямаше да бъдем запознати с един най-красивите мъже в Холивуд.

 

 

Ролята на Али също не е била веднага дадена на Рейчъл Макадамс. Всъщност, на прослушването се явила дори Бритни Спиърс, която тогава започва да набира музикална популярност. Но Макадамс решава да се пробва за ролята и веднага е харесана от режисьорския екип. 

 

"Много студиа не биха имали куража да наемат двама напълно непознати за публиката актьори, но, слава Богу, че нашето студио го направи. Не бяха ли прекрасни?", Касаветис споделя в интервю. Бяха повече от прекрасни, според нас!

 

 

Неразбирателство между звездите

Макар във филма романтиката да е основното нещо, то зад камера ситуацията не е била такава. Раян Гослинг и Рейчъл Макадамс първоначално въобще не са се разбирали. Положението е било толкова нажежено, че Гослинг е помолил екипа да замени Маккадамс с друга актриса.

 

Как се е оправило положението? Ник Касаветис споделя, че двете звезди влезли в стая между една от сцените и започнали да си крещят. След определено време излезли напълно спокойни и оттам нататък всичко е било наред.

Явно крещенето наистина помага, защото след края на филма Гослинг и Макадамс започват връзка, която трае две години. 

 

Сцената в дъжда

Ако сте гледали поне един път "Тетрадка" (но, нека си признаем, кой гледа само веднъж "Тетрадка"?) със сигурност помните целувката между Али и Ноа под дъжда. Но, ако на екран всичко изглежда романтично, то не е било толкова хубаво по време на снимките.

 

 

"Помня, че просто искахме всичко да приключи. Беше много студено. Роклята, с която съм тогава е направена специално за филма, но повечето неща бяха от 1940г. Всичко се разпадаше", споделя Макадамс. 

 

На Бродуей

През януари 2019г, беше обявено, че се подготвя мюзикъл "Тетрадката", който все още не е ясно кога ще се появи на Бродуей. Но още отсега сме сигурни, че отново ще бъде нещо прекрасно.

 

"Тетрадката" излезе преди 15 години, но все още ни кара да мечтаем за тази истинска и силна любов.

Коментари

Новини Варна