IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
21:17 | 26 юни 2019
Обновен: 23:27 | 28 март 2024

21-годишно момиче се превърна в най-младия човек, обиколил света

Все още чака одобрение от "Книгата на Гинес".

По материала работи: Пламен Янков
21-годишно момиче се превърна в най-младия човек, обиколил света

Когато си на 21-a, започваш да се замисляш за целите си в живота и как да ги постигнеш. Какво искаш да учиш, къде да живееш и какво да работиш. Със сигурност всеки млад човек иска и да пътува възможно най-много, да посети далечни страни и да се потопи в културата на различни народи.

 

За 21-годишната Лекси Алфорд всичко това се превърна в реалност. Тя стана най-младият човек, който посети всички държави в света. 

 

Въпреки, че все още чака одобрение за рекорда си от "Книгата на Гинес", Алфорд твърди, че е посетила 196 страни. Това я прави с три години по-млада от предишния държач на рекорда - 24-годишният Тейлор Демонбрън. 

 

След постижението си Лекси Алфорд сподели пред Insider трите най-полезни съвета, които ще ви помогнат да постигнете целите си, пише tialoto.bg.

 

Никога не приемайте "Не" за отговор

Въпреки, че снимките в Инстаграм показват чудесни пейзажи и усмихната Лекси, тя споделя, че е имала и доста препятствия, които е трябвало да премине. "Имах отказана виза, нямах пари, страдах от здравословни проблеми и исках да се прибера след три месеца напът", споделя пътешественичката. Но, това, което я е държало е упоритостта и желанието да постигне целта си.

 

"Никога не се отказвайте. Имайте куража да преследвате това, което наистина желаете, защото има ли желеание, има и начин".

 

Алфорд споделя, че е трябвало да си извади около 30 визи предварително и най-трудно е било да се сдобие с документ за страните в Западна и Централна Африка, където туризмът не е много развит.

 

"Изненадващо, най-трудните страни за посещение са всъщност и най-скъпи, тъй като няма много избор за транспорт и трябва да се съобразяваш с всичко, което ти се предложи". 

 

Лекси споделя, че пътуването я е научило, че всеки проблем има решение и са нужни доста жертви, за да обиколиш света. "Но, ако това е нещото, което наистина желаеш, трябва да го направиш".

 

Работете здраво, харчете разумно и спестявайте

За повечето хора пътуването е свързано с голяма сума пари, които те трудно намират. Затова и доста от тях се отказват да разгледат света. Но Афорд споделя, че повечето от финансите за пътуванията са си нейни.

 

"Започнах да работя на няколко работи и спестявам от 12-годишна. Работила съм всичко от фотограф до асистент на майка ми в туристическата й агенция".

 

Момичето споделя, че почти всички пари за пътуването са си нейни, защото е решила да не си пазарува неща, които не й трябват. Най-големият плюс, според нея, е, че все още живее в дома на родителите си, което я освобождава от наем. С помощта на майка й и нейната агенция намира и добри оферти за всяка една от държавите, които е посетила. 

 

Бъдете внимателни, когато пътувате сами

Пътувайкки сама, Афорд разбира колко е важна безопасността за едно 21-годишно момиче. Базирайки се на риска, тя решава колко време да остане в дадена държава - дали три дни, или три седмици.

 

"Прекарах повече от месец в Египет, Кения, Танзания, Индонезия, Швейцария и много други страни. Но има страни като Мали, Южен Судан и Афганистан, където ми се искаше да прекарам повече време, но нямах нужната сигурност".

 

Въпреки, че Лекси доста пъти се е чувствала самотна по време на пътуването си, тя съветва хората да пътуват сами. "Научих се как да бъда сама без да се чувствам самотна и смятам, че човек трябва да пътува по единично поне един път в живота си". 

 

Освен, че се е наслаждавала на културата и пейзажите, Афорд се среща и с много хора. "Страните, в които няма много богато население, всъщност са населени с най-милите хора". 

 

В момента Лекси чака рекордът й официално да бъде вписан в книгата на Гинес. 

Коментари

Новини Варна