IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
16:49 | 30 юни 2019
Обновен: 14:14 | 24 март 2024

Какво не знаем за дъвките без захар?

Препоръчително е да се дъвчат след всяко хранене

По материала работи: Пламен Янков
Какво не знаем за дъвките без захар?

Дъвките са приятни за много хора и особено за децата. Оказва се, че времето, през което се дъвчат дъвки, е по-голямо от времето, отделено за почистване на зъбите. Дъвките са особено подходящи за почистване през деня, когато ползването на четка и паста е невъзможно.
 

Дъвките без захар нямат добавена захар. Вкусът им се дължи на различни видове незахарни подсладители като сорбитол, ксилитол. Те не се метаболизират от плаковите бактерии и не покачват киселинността в плаката. Дъвките без захар не причиняват кариес по зъбите, а напротив-предпазват ги от него. Дъвката освобождава своите вкусови качества за същия период, както дъвките с добавена захар, пише  Puls.bg .
 

Защо дъвките без захар са полезни за зъбите и венците ни?
 

Дъвките без захар помагат за почистването и освежаването на зъбите и устната кухина в периодите между храненията. Тогава, когато не е възможно да измием зъбите си с четка и паста за зъби. Но със сигурност не заместват основните измивания на зъбите, а именно-сутрин и вечер след хранене.
 

Зъбите са подложени на киселинна атака след всяко хранене, при което намалява pH в устната кухина. Киселинността подлага на разтворимост емайла на зъбите. Тази киселинна атака може да бъде сведена до минимум чрез употребата на дъвки без захар след всяко хранене. Дъвките без захар увеличават слюнчената продукция, която играе защитна роля за зъбите в устата.
 

Какво представлява ксилитола и вреди ли на зъбите?
 

Това е полиол, който много прилича на обикновената захар, а по вкус не се различава от нея. Използва се в мед, сладка, шоколади. Цената на ксилитола обаче е 10 пъти по-висока от тази на обикновената захар.


Много от денталните средства за почистване на устната кухина, могат да го съдържат. Това са някои води за уста, пасти за зъби, бонбони, дъвки без захар.
 

Като натурална съставка се среща в много малко на брой плодове, в така наречените „бери“- ягоди, малини, боровинки. Може да се получи и от брезово дърво, царевични мамули, овес, банани. В най-голямо количество ксилитола се използва в производството на дъвки без захар.
 

Ефект на ксилитола върху общото здраве - има нисък гликемичен индекс за разлика от обикновената захар. Ксилитолът може да се използва като заместител на захарта при болни от диабет, тъй като не увеличава нивото на глюкоза в кръвта, нито инсулиновите нива.
 

Освен това ксилитолът може да увеличи редукцията на телесна маса. Една лъжица захар съдържа 16 калории, а една лъжица ксилитол - 10. 
 

Трябва да знаете обаче, че ксилитолът бавно и само частично се усвоява от гастроинтестиналния тракт. Освен това може доведе до задържане на вода в организма. Затова не се препоръчва приема на ксилитол повече от 50 грама на ден.
 

Ефект на ксилитола върху оралното здраве - ксилитолът не се усвоява от стрептококовите бактерии, отговорни за образуване на кариозните дефекти по зъбите. Следователно ксилитола не предизвиква кариозни процеси, а точно обратното - има антикариесен ефект. Ксилитола помага за реминализацията на емайла на зъбите.
 

Дъвките, съдържащи ксилитол намаляват количеството на streptococcus mutans, а това са основните бактерии в образуването на кариесни дефекти по зъбите. Дъвките с ксилитол са добро средство за профилактика и превенция на зъбите от кариес.
 

Кога да използваме дъвките без захар?
 

Препоръчително е да се дъвчат дъвки без захар след всяко хранене и прием на киселинни или захар-съдържащи напитки. 
 

Дъвките, които не съдържат захар, стимулират производството на слюнка. Слюнката с нейните бикарбонати, подпомага намаляването на киселинността в устата, води до възстановяване на нормалното рН. 
 

Дъвченето на дъвки значително увеличава отделянето на слюнка в устната кухина, а с това и отстраняването на хранителните остатъци по зъбите. Експерименти доказват, че след 2-3 седмици консумация на дъвки с ксилитол, ацидогенността на зъбната плака намалява.
 

Слюнката има и друга основна функция - чрез калциевите и фосфатни йони, които съдържа, тя подпомага за минерализацията на емайла на зъбите. Участва активно в процесите на реминерализация в началните етапи на кариозния процес.


Четете още: Как ни помага алое верата?
 

 

Коментари

Новини Варна