IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
21:22 | 11 юли 2019
Обновен: 04:56 | 24 март 2024

Може ли безсънието да лекува депресия?

Някои учени смятат, че депресията може да се дължи на възпалителни процеси, протичащи в тялото

По материала работи: Пламен Янков
Може ли безсънието да лекува депресия?

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства. На какво се дължи депресията? Вероятно, има много причина за появата на това състояние. Все още няма окончателен и еднозначен отговор на този въпрос. На психологическо ниво говорим за това как хората не могат да се отърсят от стари травми, как се самонараняват и как постоянно са потиснати.
 

Роля играят социални и биологични фактори. Някои учени смятат, че депресията може да се дължи на възпалителни процеси, протичащи в тялото. Но всички тези предположения са все още непотвърдени, те може да са верни за определен подтип депресия и да не са в сила за друг, пише  Puls.bg.


В последните няколко години се тиражира нов тип, необичайно лечение за депресията – безсъние.


Логично е да се предположи, че лишаването от сън само би влошило нещата. И всъщност, това е така, ако се случва през откъслечни периоди. Много често пациентите в психиатричните клиники страдат от безсъние, поради факта, че те трябва да бъдат под постоянно наблюдение и контрол от страна на медицинския персонал. В момента безсънието на пациентите е един от основните проблеми в психиатричните отделения, заради шума, постоянните проверки, които медицинските сестри извършват и т.н. А липсата на сън е често срещано разстройство. Ако сте изкарали безсънна нощ, на следващия ден се чувствате два пъти по-зле.
 

Но при хора с депресия може да се прилага терапия с напълно лишаване от сън в лечебно отделение и под постоянно наблюдение в рамките на 36 часа, а после да се премине към „изместена напред във времето“ фаза на съня чрез терапия със светлина.
 

Тук се поставя и въпросът: „Може ли лечението да има обратен ефект?“ В досега проведените експерименти не са наблюдавани сериозни странични ефекти, освен разбираемата отпадналост и умора. Допуска се минимален риск, не повече от 1%, от развитие на пристъпи на маниакалност при липса на сън при хора с биполярно разстройство. Но това може да се контролира с някои лекарства. До момента терапията има положителни резултати в проведените тестове, но дори и да не е ефективна, нежеланите ефекти ще бъдат само отпадналост и умора.


Четете още: Знаци, че не си подхождате с партньора си независимо колко се обичате
 

 

Коментари

Новини Варна