IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
21:10 | 15 юли 2019
Обновен: 05:02 | 24 март 2024

Финансови уроци за деца от всички възрасти

Как родителите да възпитат отговорност към парите у малките си наследници

По материала работи: Юлиян Атанасов
Финансови уроци за деца от всички възрасти

Животът е труден и фактът, че някои хора разполагат с по-големи финансови възможности не прави съществуването им задължително по-лесно. Не е лесно, защото е необходимо човек да умее да управлява средствата, които печели. Трябва да знае как да спестява, да харчи разумно и кога е уместно да влага парите си в свой проект, бизнес или да инвестира в имущество, или в нечий друг проект.

 

Най-големите финансови грешки на жените, които мъжете ненавиждат>>>

 

Светът на парите не е лесен за разбиране, затова е добре родителите да направят всичко възможно да научат децата си от най-ранна възраст на подход и разбиране към парите. Тези умения ще са им нужни, защото каквото и да правят в живота си по-нататък, парите ще са неизменна част от него.Как да подходите към децата си, за да ги научите на отговорност към парите?

 

*За малки деца в детска градина или предучилищна възраст

 

Използвайте примера с буркана

 

Малките деца обичат да събират монети. Възползвайте се от тази тяхна страст, за да им покажете колко важна е спестовността. Не бързайте да им давате пари, когато поискат нещо да им се купи, а ги накарайте да събират парите си и да отделят от тях за нещата, които искат да си купят.

 

Давайте лични примери

 

Навиците към парите при малките деца се формират предимно чрез примери. До 7-годишна възраст това важи не само за парите, но и за по-голямата част от поведението и формирането на ценностната система на малките. Старайте се с действията си към вашите финансови средства да давате положителен пример на децата, за да попият от вашия опит.

 

Покажете им, че всичко струва пари

 

Когато детето ви поиска нова количка или кукла, в зависимост от това дали е момче или момиче, преди да му купите новата играчка му кажете колко струва и го накарайте да преброи монетите в буркана, за да прецени дали е събрало достатъчно или не. Така то ще се научи, че парите не падат от небето и всичко, което искаме в живота и от което се нуждаем има своята цена.

 

*Деца в начална училищна възраст

 

Покажете на детето как да сравнява и преценява нуждите си

 

Малко по-големите деца вече знаят, че всичко си има цена, но още не могат да преценяват достатъчно добре от какво имат нужда и кое трябва да си купят с приоритет. Например, ако детето иска нова компютърна игра и е събрало парите за нея, накарайте го да помисли дали има нужда повече от нея или в момента се нуждае от нов чифт маратонки за физическо. Така детето ще започне да разбира смисъла на приоритетите и ще се научи да степенува нуждите си.

 

Избягвайте импулсивно пазаруване

 

Ако искате да възпитате у децата си умения за управляване на собствените и семейните финанси, не показвайте слабостите си пред тях. Въздържайте се от импулсивно и необмислено пазаруване и харчене на пари за прищевки, защото те самите ще свикнат с този модел на отношение към парите и вещите.

 

Давайте им пари за свършена работа

 

За да възпитате у децата си отговорност към спечелването на пари, не им давайте джобни просто така, защото им се полагат, а им възлагайте да свършат определени задачи вкъщи. Така ще се научат, че трудът се възнаграждава, а бездействието не. Внимавайте обаче, защото границата с меркантилността и пресметливостта е тънка. Не заплащайте всичко и не обръщайте всяко действие на детето в пари, защото то ще свикне, че това е правилният подход.

 

Дайте им отговорност да поддържат своя банкова сметка

 

В тази възраст детето вече е натрупало известен опит с парите и е готово да започне да се сблъсква с административните отговорности, които му предстоят по-нататък в живота. Един подходящ старт е откриването на малка банкова сметка, която детето да управлява. В нея може да влага парите, които е изкарало и които са му дадени от семейство и роднини. Ще може да следи натрупването на лихва, ще се запознае с някои важни банкови механизми, които са ценен опит за в бъдеще.

 

Говорете за рисковете при теглене на кредит и притежание на кредитни карти

 

Децата в тийнейджърска възраст се доближават все повече до самостоятелния живот на отговорен и възрастен човек, който ще започне своето евентуално следване в университет и ще започне работа. Висшето образование често е свързано със студентски заеми, както и плащането на квартири и поемането на лични разходи оттук нататък. Говорете с детето за всички ползи и рискове от взимането на заем, тегленето на кредит и притежанието на кредитна карта. Така ще го предпазите максимално от потъването в невъзможност за връщане на заеми и ще му покажете как най-правилно да управлява парите си.

 

Определете му бюджет

 

По-нататък в живота си детето ви ще разбере що е то бюджет и как той се отнася до него и до бъдещото му семейство. Във вашето домакинство вероятно също има определен бюджет, от който зависи поемането на всички разходи за месеца и годината. За да разбере детето как функционира този механизъм и колко важно е да планира разходите си спрямо този бюджет, определете му такъв за месеца. Нека се научи да се вмества в него така, че да поеме разходите си, но и да му остават пари за странични нужди или забавления.

az-jenata.bg

 

Четете още: Как да се справим със сухата кожа през лятото?

Коментари

Новини Варна