IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
16:16 | 15 юли 2019
Обновен: 04:03 | 16 април 2024

Пет малко известни факта за маите

Вижте кои са те

По материала работи: Пламен Янков
Пет малко известни факта за маите

Тяхната цивилизация продължава да бъде една от най-големите загадки на древния свят. Маите са коренни племена на Централна Америка, чиито първи градове се появяват на границата между старата и новата ера.  Те са известни с  красивата си архитектура, каменни монументи и най-точния каледнар в света. Много от техните културни паметници и предмети на бита са запазени до днес.
 

Цивилизацията на маите е може би първата в Америка, която започва да строи градове от камък. Всичко в живота им било свързано с религията. Напредвали бързо в изучаването на астрономията и математиката.  Днес ще ви представим 5 малко известни факта за тях:
 

1. Те съществуват и днес
 

Мнозина са убедени, че маите са изчезнали отдавна, а според конспиративни теории техният народ е преминал в друго измерение. Подобни теории са абсолютно безпочвени, тъй като съвременните маи наброяват около 6 милиона души, което ги прави едно от най-големите племена в Америка.
 

2. Те са първите спортисти на Америка
 

Безспорно е, че маите са създали игра с топка, подобна на днешния футбол. Много преди маите имали терени за игра с топка и създали собствени правила, наподобяващи смесица от футбол, баскетбол и ръгби.
 

Спортният екип се състоял от истински шлем, наколенки и налакътници. В правилата на играта се казвало, че топката, направена от каучук, трябва да премине през специален обръч, подобен на този за баскетбола. С тази разлика, че този на маите бил поставен на повече от 6 метра височина над земята. За да прехвърлят топката през него, те можели да използват само краката си, бедрата или раменете, но не и ръцете.
 

Наказанието за загубилите по време на играта било  принасяне в жертва.
 

3. Грижили са се за „красотата“ на децата си
 

В миналото маите харесвали някои неестествени физически характеристики. Например на челата на бебетата те поставяли дъски, за да ги направят плоски. Друг начин за разкрасяване според древните индианци бил да кръстосат очите на малките деца. Това постигали чрез поставяне на висящи предмети пред бебетата, докато очите им се кръстосат до края на живота им.
 

4. Имали са писменост
 

Древните обитатели на Юкатан са имали една от най-модерните системи за писане между древните цивилизации. За съжаление, много от техните текстове са унищожени през вековете, но има и такива, които са запазени и дори преведени. Техни писмени паметници са дори някои предмети от бита. Археолозите са установили, че върху някои съдове за ежедневна употреба древните творци са създали поредици от картини и надписи, наподобяващи днешните комикси.


5. Употребявали са дрога


Жреците на древната цивилизация често използвали халюциногенни природни наркотици (като растения, тютюн, някои видове гъби) в своите религиозни ритуали, но и когато трябвало да успокоят болката при физическо неразположение.
 

Черно море
 

Четете още:
 

Древните маи са познавали комикса?
 

Проф. Николай Овчаров за маите и невероятната култура на Централна Америка
 

Суша погубила цивилизацията на маите
 

 

Коментари

Новини Варна