IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Живот
09:00 | 17 юли 2019
Обновен: 06:08 | 27 март 2024

Толмин – столицата на фестивалите

Туристите идват заради музиката, двете реки и уникалната природа

По материала работи: Пламен Янков
Толмин – столицата на фестивалите

ИВАН АЛЕКСИЕВ

БОРИС ПРОДАНОВ

 

 

Толмин (Tolmin) е град в Словения, регион Горишка. Според Националната статистическа служба на Република Словения през 2015 г. градът има 3461 жители. Разположен е на 2 реки – Соча и Толминка, недалеч от границата, в подножието на Алпите.

 

Уникалното на това място са фестивалите,

които събират неколкократно по-голяма аудитория от жителите на района. От 5 август в продължение на близо седмица се провеждат пънк концерти, като шоуто е от ранния следобед до малките часове на следващия ден. След броени дни са т.нар. Дни на метъла, където идва аудитория, почитател на най-тежката музика. Или пък на регето! Празници на парапланеризма, на риболова, на гребането… Каквото и да ви хрумне – може се окаже с фестивал в това градче.

 

ВСЯКАКВИ ПЛАЖНИ АКСЕСОАРИ са допустими по време на фестивалите.

 

 

МЕТЪЛ И ПЪНК КОНЦЕРТИТЕ се радват на особена популярност.

 

 

Подобна е картината и в другите събития,

свързани с реките. По време на провеждането им населението на Толмин се удвоява, утроява и дори учетворява. За настаняването на между 3000 и 7000 души има стройна организация – подсигурен е къмпинг,  допълнително къщи за гости, а и хотели от всякакви категории. Логично обаче е при това положение резервациите да започнат месеци преди събитията предвид огромния ентусиазъм на участниците в тях. Цените не са много по-различни от ваканцуване у нас, а и разстоянието до Словения също не е толкова голямо.

 

ДВЕТЕ РЕКИ КРАЙ ТОЛМИН привличат и любители на каяка.

 

 

Толмин обаче не е само фестивали и реки,

градчето има и доста забележителности – музеи, катедралата „Св. дух“. По околните хълмове има пещери, които внасят допълнителен колорит на мястото в съчетание с туристическите маршрути. Въобще местните съчетават възможностите на град на вода с тези на заобикалящата ги природа и културно-историческото наследство. Има какво Варна да научи от Толмин, особено в почти полумистичните методи за привличане на гости. Това осигурява пълна целогодишна заетост, отличен жизнен стандарт – своеобразен феномен!

 

ПОМИСЛЕНО Е И ЗА РИБАРИТЕ – те могат да хвърлят въдици с гаранция за добра слука.

 

 

 

Оказва се още, че Толмин е популярен

не само в Европейския съюз, но и в бившите съветски републики. Опростени процедури за туризъм допринасят за идването на много гости и извън ЕС. Историята на градчето е неясна, няма данни нито за неговото основаване, нито за годината, когато е станало това. Но (както писахме по-горе) това не е проблем. Използват се наличните артефакти за развитие на туризма, а гостите са привлечени от богатата фестивална програма и уникалната природа.

 

МАЛКИ, ГОЛЕМИ И ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ се радват на условията за любимия спорт.

 

ПРОБЛЕМЪТ С НАСТАНЯВАНЕТО СЕ РЕШАВА или с къмпингуване, или с къщи за гости.

 

 

 

 

 

МЕСТНАТА КАТЕДРАЛА „СВ. ДУХ“ не е най-големият храм в района, но пък е магнит за гостите.

 

 

 

 

КОМБИНАЦИЯТА ОТ РЕКИ И ПЛАНИНИ безспорно носи големи дивиденти за Толмин.

Коментари

Новини Варна