IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
16:47 | 19 юли 2019
Обновен: 05:07 | 24 март 2024

Защо е опасно да пиете кафе на гладно?

Ако имате този навик, коригирайте го

По материала работи: Пламен Янков
Защо е опасно да пиете кафе на гладно?

Кафето има много почитатели по цял свят. Милиони хора стават сутрин и първото нещо, което правят, е да си приготвят чаша черно ароматно кафе, за да се събудят. Пиенето на кафе на празен стомах обаче крие много рискове за здравето.

 

Според скорошно изследване, „пиенето на кафе на гладно рано сутринта преди закуската увеличава значително нивата на кортизол в кръвта. Този хормон отговаря за регулирането на имунния отговор, метаболизма и реакцията на стреса“, обяснява доктор Никола Джорджевич пред rd.com, цитиран от az-jenata.bg.

 

Пикът на кортизола е именно рано сутрин. С напредване на денонощието неговите нива спадат. Ако заредите тялото си с кофеин на гладно точно в момента, в който този хормон е най-висок, подлагате организма си на още по-голям стрес.

 

Други изследвания показват, че голям процент от хората пият кафе именно на гладно. Те са с повишен риск от резки промени в настроението и възможна поява на различни здравословни проблеми в дългосрочен план. Това е така, защото кафето стимулира производството на киселини в стомаха, което вреди не само на неговата лигавица, но и създава цялостна киселинна среда в организма. Високата киселинност на тялото от своя страна създава благоприятна основа за различни възпалителни и ракови заболявания.

 

Пиенето на кафе на празен стомах увеличава стимулиращия ефект на кофеина, защото на практика няма какво да се конкурира с него при усвояването. Съдържанието в пълния стомах помага за ограничаване на производството на стомашна киселина.

 

Високите количества стомашна киселина дразнят лигавицата на празния стомах. Възможно е с времето да започнете да изпитвате парене, киселини, изгаряща гръдна болка. Съществува риск от поява на гастрит и язви на стомаха и дванадесетопръстника.

 

Кафето на гладно засяга не само физическото здраве, но и психическото. Свръхпродукцията на стомашна киселина предизвиква промени в настроението, треперене, нервност, боязливост без причина. Дългосрочното излагане на влиянието на големи количества стомашна киселина може да доведе до депресия и тревожност, допълва доктор Джорджевич.

 

Приеман в големи количества на гладно, кофеинът може да имитира симптомите на паник атака или пристъп на тревожност. Пулсът се ускорява, появява се изпотяване, стягане на крайниците и челюстта, тремор, червенина по лицето, безпокойство.

 

Винаги пийте кафето си след закуска. Така тялото ви ще се възползва от всички полезни свойства, които антиоксидантите му имат.

Коментари

Новини Варна