IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
17:27 | 21 юли 2019
Обновен: 15:39 | 15 април 2024

Кратък наръчник за работохолици по време на отпуска

Защо е толкова трудно да слезем от служебната въртележка?

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кратък наръчник за работохолици по време на отпуска

Не можете да се отпуснете дори по време на ваканцията? Опитайте тези техники за релаксация и природни средства за регулиране на стреса, за да се насладите на заслужената си почивка. Най-после сте в отпуска, на стотици километри от офиса, в прекрасен курорт и с никакви ангажименти, освен да се придвижите до плажа, оттам до ресторанта и вечерта – да се отпуснете блажено в леглото. И въпреки това не успявате да спрете да мислите за работа. Постоянно проверявате служебната си поща през телефона, разпитвате колегите си какво се случва в офиса, говорите повече за службата, отколкото за забавления...

 

Познато ли ви звучи? Честито, попаднали сте в отбора на работохолиците! И през годината сте натрупали толкова стрес и напрежение, че се нуждаете от спешни мерки, за да си спомните що е то „отпускар”. И колко е хубаво да си почиваш, без да изпитваш чувство за вина... Не чакайте отпуската да отлети и да се озовете обратно на бюрото, без да сте се заредили с добро настроение и енергия поне до следващата ваканция.

 

Защо е толкова трудно да слезем от служебната въртележка?

 

Защо не можем просто да се отпуснем? Да си го кажем направо - съвременният начин на живот и светът около нас никак не ни улесняват в това отношение. Още от деца сме поставени в ситуацията да гоним постижения, да сме постоянно заети с най-различни активности, за да получим одобрението на възрастните. Безгрижното детство с каране на колело по кварталните улички остана далечен спомен. Децата днес ходят на допълнителни курсове и уроци през учебната година, а ваканциите им са уплътнени с организирани летни занимания. Свобода ли?

 

Цял живот не успяваме да я постигнем - няма време за такава, прекалено сме заети! Мислим, че ще бъдем щастливи, когато станем успешни. Считаме се за успели, само когато можем да се похвалим с постижения. „Успехът = щастие” е една от най-големите заблуди на нашето време.

 

Според психолозите стресът, тревожността и депресията, които настъпват при подобен непрекъснат натиск да бъдем успешни, нарушават механизмите за релаксация на тялото. Налага се да се научим да се отпускаме, нещо повече – да се научим как да спрем да се чувстваме виновни за това, че се отпускаме и си почиваме.

 

Как да се измъкнем от този омагьосан кръг?

 

Медитацията, практикуването на йога и на различни техники на дишане са доказани практики със силно релаксиращо въздействие. Ако сте били твърде заети през годината и не сте имали време да ги пробвате, ваканцията е подходящ момент за това. В интернет има многобройни примери и видео уроци, а ето и няколко лесни за изпълнение техники, които ще ви помогнат да освободите ума и тялото си от натрупаното през годината напрежение:

 

Кратка медитация - целта на медитацията е да съсредоточите вниманието си върху настоящия момент. Например, вслушайте се в тялото си. Как дишате: бързо, бавно, дълбоко или плитко? Чувате ли шумове около себе си? Идеята е просто да отбелязвате какво се случва с вас и около вас, като оставяте мислите да се плъзгат и да отминават. Вид кратка медитация, например, е фокусирането на вниманието върху различни части на тялото. Започнете от краката и работете по пътя си нагоре до главата. Просто се фокусирайте върху начина, по който се чувства всяка част от тялото ви, без да поставяте оценки като „добре” или „зле”. Легнете по гръб, цялото тяло е отпуснато, очите са затворени. Съсредоточете се върху дишането си за около две минути, докато започнете да се чувствате спокойни. Насочете вниманието върху пръстите на десния си крак – всичко, което усещате. Продължете нататък по цялото тяло. След като завършите това своеобразно „сканиране” на тялото, се отпуснете за известно време и усетете как се чувствате. След това бавно отворете очите си и се разтегнете, ако е необходимо.

 

Дълбоко дишане – лесна за изпълнение и много мощна техника за релаксация. Може да се комбинира с други техники като ароматерапия и музика. Как да го практикувате – вместо обичайното дишане от гърдите, използвайте т. нар. „коремно дишане”, което активира реакцията на релаксация, намалявайки сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на стрес. Седнете удобно с изправен гръб. Поставете едната ръка на гърдите си, а другата върху стомаха си. Вдишайте през носа –ръката, поставена на стомаха трябва да се вдигне, а тази на гърдите – да се движи много малко. Издишайте бавно през устата си, като свивате коремните мускули. Продължете да вдишвате и издишвате по същия начин за няколко минути.

 

Мускулна релаксация –прогресивно стягане и отпускане на мускулите на цялото тяло. Този тип активност много помага и при проблеми със съня. Когато отпуснете всички мускули, тялото ви получава сигнал, че е време за сън. Може да се комбинира с дълбоко дишане за допълнително облекчаване на стреса. Как да го практикувате - легнете в удобна поза. Отделете няколко минути за бавно дишане. Когато сте напълно отпуснати, насочете вниманието си към десния си крак. Стегнете мускулите и задръжте, като преброите до 10. Отпуснете крака и усетете оттичащото се напрежение. Останете в това спокойно състояние за момент, дишайки дълбоко и бавно. По същия начин последователно напрягайте и отпускайте мускулите на цялото тяло, докато стигнете до лицето.

 

5-минутен самомасаж за релаксация - можете да го направите с помощта на ароматни масла, ароматизирани лосиони, включително и с лечебни средства като Шуслеров мехлем №7, който релаксира мускулите и облекчава при болки и спазми. Масажът се прави с лек натиск и леко потупване с върховете на пръстите. Редуват се дълги, леки, плъзгащи се движения и потупване. Можете да го прилагате върху която и да е част на тялото, която лесно достигате сами. За кратка петминутна антистрес сесия се съсредоточете върху врата, раменете и главата. Започнете с масаж на мускулите в задната част на шията и раменете. След това използвайте палците си, за да работите с малки кръгове в основата на черепа. Масажирайте и лицето си с малки кръгови движения. Обърнете специално внимание на слепоочията, челото и областта на челюстите. Използвайте средните си пръсти, за да масажирате около носа, после през веждите към слепоочията. Накрая затворете очи, разтъркайте дланите енергично за кратко и ги поставете леко върху лицето си. Отпуснете се, вдишайте и издишайте за минута-две.

 

Използването на тези техники за релаксация не е трудно, но е необходима редовна практика – поне 10 до 20 минути на ден, за да имате дълготраен ефект.

puls.bg

Често срещани трудности при втория брак

Коментари

Новини Варна