IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
10:08 | 21 юли 2019
Обновен: 10:35 | 13 април 2024

Целувката – помага за по-лесна загуба на тегло

Предпазва кожата от отпускане

По материала работи: Пламен Янков
Целувката – помага за по-лесна загуба на тегло

Жени, които се целуват по-често, са склонни да загубят излишното си тегло по-лесно. Това показват данните от проучване, публикувани в „The American journal of Medicine“, цитирани от Tialoto.bg.
 

Авторите на изследването отбелязват, че по време на целуване мъжът и жената обменят средно около 9 мл вода, 0,7 мг протеин, органични съединения, натриев хлорид и някои видове мазнини. По думите им, по време на самия акт се обменят милиони бактерии, като 95% от тях са непатогенни.


Въпреки че целувката може да ви донесе заразяване с някой вирус, има и своите ползи за здравето, за които дори не сте подозирали. Ето кои са те:


„Гори“ калории
 

Както стана ясно, при дамите целуването е препоръчително за идеалната фигура. Според проучването, по време на една обикновена целувка се изгарят между 2 и 3 калории, докато при страстните отиват между 5 и 26 само за минута. Ако целувките ви сумарно са близо 30 минути, ще изхабите до 180 калории, което се равнява на около половин час ходене пеша. Е, по време на бягане на пътеката, например, ще изразходвате много повече, но пък самото действие е доста по-приятно от тичането и потенето.
 

Грижи се за кожата
 

При целувката се натоварват близо 30 лицеви мускула, които се намират под кожата около устата. Това може да се определи като кросфит тренировка за лицето, защото намалява бръчките и фините линии, а също така прави кожата по-свежа, защото подобрява кръвообращението в тази част от тялото.


Когато циркулацията на кръвта е по-качествена, се образува повече колаген в тъканите и по този начин се предотвратява отпускането и образуването на бръчки.


За по-здрави зъби
 

Целуването оказва благоприятно въздействие и върху вашите зъби. При него се увеличава производството на слюнка, която предотвратява покачването на киселинността и премахва част от бактериите, натрупали се в устната кухина.


Облекчава стреса


Целувките с любимия човек облекчават стреса. Доказано е, че колкото и напрегнат да е човек, прегърне ли своята половинка, хормоните на стреса му намаляват. При целуването пък се отделят ендорфини – хормоните на щастието, които повишават настроението и понижават кортизола, който е основният виновник за нервността, стреса и напрежението.


Четете още: Любопитни факти за целувката
 

Коментари

Новини Варна