IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
12:34 | 20 август 2019
Обновен: 02:12 | 10 април 2024

Децата носят радост, но... чак когато напуснат дома

Хората в зряла възраст са щастливи, че имат поколение

По материала работи: Пламен Янков
Децата носят радост, но... чак когато напуснат дома

Хората с деца са по-щастливи от бездетните, но чак на зряла възраст, когато наследниците вече са напуснали дома, съобщиха от Си Ен Ен, цитирани от Dnes.bg.


Учени от университета в Хайделберг изследваха как децата се отразяват на психичното здраве на хората над 50 години в 16 европейски държави. Те установиха, че родителите са по-щастливи, стига децата им да са се изнесли от дома. Изследването е обхванало 55 000 души.


Големите деца допринасят за щастието на родителите си главно с подкрепата, която им оказват. Те са също като буфер срещу стресиращи събития.


Родителите не са и толкова самотни.


"С намаляването на стреса от балансирането на грижите за децата, работата и личния живот, когато хората остаряват и техните деца си тръгнат (от дома), важността на децата като осигуряващи грижи и социални контакти започва да доминира", каза ръководителят на екипа Кристоф Бекер.


Децата, които остават да живеят с родителите си, обаче могат да се отразят зле на щастието им.


Резултатите от предишните изследвания по този въпрос обаче не са категорични.


Според учени от Принстън и Стоуни Брук има "малка разлика" в задоволството от живота на родителите и на хората без деца. Екип на Отворения университет в Англия обаче установи, че връзката на двойките без деца е по-щастлива , отколкото на родителите, и те се стараят повече.


Четете още: Брадатите мъже са по-надеждни партньори за сериозни връзки

Коментари

Новини Варна