IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
20:06 | 20 август 2019
Обновен: 18:06 | 17 април 2024

Редът на раждане определя характера

Темата за разликите между децата е създала много спорове

По материала работи: Пламен Янков
Редът на раждане определя характера

Проучване на американски психолози е извело зависимост, според която първородните са по-високо интелигентни. Темата за разликите между децата, причинени от реда им на раждане, е създала много спорове, но е неоспорим факт, че корелация съществува.

 

Най-младите деца

Според изследванията най-младите деца, отглеждани в семейството, се превръщат в „бунтовници“. Те са по-склонни да поемат рискове в сравнение с другите на тяхната възраст. По-вероятно е да участват в рискови дейности и екстремни спортове, когато пораснат.

Обяснимо е с това, че най-младите деца в дома имат най-малко власт над съдбата си в ранна детска възраст. Изборите не се диктуват само от родители, а и от по-големите братя и сестри, грижите се полагат от всички и това се приема като ограничаване. По време на пубертета обаче, всяка личност се опитва да постигне автономност, следователно предишното силно влияние се отхвърля по специфичен само за най-младите деца начин.

Евентуалната ревност на по-големите деца, създава непоносимост към такава в зряла възраст.

 

По средата

Родените „в средата“ са по-склонни да помагат. Според проучване те са много по-способни на просоциално поведение, алтруизъм и поставяне на околните пред себе си. Това е следствие на факта, че са преминали през период, в който всички са се грижили за тях, а в последствие са били и грижовни към по-беззащитното бебе. Налагало се е съобразяване с по-възрастните и грижа за по-малки.

Плод на желанието за одобрение, което всяко дете има, е постоянното полагане на усилия да са добре вградени в семейството, а когато пораснат и в социума.

Желанието за свобода при тях не е изразено в революционни нагласи, а в склонност да бягат от отношения, които усещат като ограничаващи.

 

 

Първородните

Според психолозите първородните и единствените деца са заобиколени от възрастни, по-умни от тях и най-лесният начин да им се угоди е конвенционалният. Според проучването, вероятността да заемат ръководна позиция е висока, също както и да бъдат политически лидери или изпълнителни директори. Първородните се идентифицират най-пряко с родителите и властта (поради факта, че са полагали грижи и вземали решения за другиго), ето защо са по-академично настроени и уверени в способностите си. Тези признаци често се проявяват на работното място.

Последната част от проучването твърди, че независимо от реда на раждане, най-вероятно е децата да намерят приятели, които имат същия (или много подобен) ред на раждане.

 

Obekti.bg

Коментари

Новини Варна