IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
16:25 | 21 август 2019
Обновен: 06:16 | 24 март 2024

Аеробиката е полезна за мозъка

Учените предлагат да се правят упражнения за около 150 минути

По материала работи: Борис Проданов
Аеробиката е полезна за мозъка

Аеробиката, наричана още кардио, е предпочитана тренировка от много хора. Тя помага за бързото изгаряне на калориите, подобрява сърдечното здраве и изгражда мускулите. Но, според учени, този вид упражнения помагат и за доброто състояние на мозъка. Според изследвания, аеробиката всеки ден ви прави по-продуктивни и ви позволява да мислите по-добре, пише tialoto.bg.

 

Независимо какво точно ще включите в програмата си, важно е да тренирате всеки ден. Учените предлагат да се правят упражнения от аеробиката за около 150 минути или 75 минути, ако са малко по-интензивни. Това ще помогне за по-доброто и бързо работене на мозъка, защото тези упражнения помагат за бързия приток на кръв в тялото. По този начин се подобрява и работата на мозъка .

 

Връзката между аеробиката и мозъка се обяснява с това, че тя помага за намаляването на инфекциите в тази част на тялото. Проучване, направено през 2017-а,  доказва, че са ви нужни само 20 минути, за да се справите с този проблем. Тази форма на тренировка има и неврозащитен ефект, който може да противодейства на възпалението на хипокампата, която причинява безсъние.
 

Аеробиката стимулира производството на невротрофини, което води до по-голяма пластичност на мозъка, подобрява паметта и способността за учене. В допълнение, този вид упражнения засилват обработката на информация и подобрява настроението.

 

При аеробиката има различна степен на натоварване. Ако сте избрали тренировка с умерена интензивност, тогава може да включите в графика си бързо ходене, колоездене, плуване, гребане или танци. Ако спортувате редовно в продължение на 30 минути, ще забележите значителни резултати в здравето си.
 

Най-добре е да започнете с някое по-леко упражнение като бързото ходене и не трябва да забравяте, че физическата активност трябва да се прави всеки ден.

 

Коментари

Новини Варна