IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:45 | 21 август 2019
Обновен: 15:46 | 20 април 2024

Боклукчии отвориха библиотека с изоставени книги

Тя се намира в бивша фабрика за тухли в централата на канализационната служба в Анкара

По материала работи: Пламен Янков
Боклукчии отвориха библиотека с изоставени книги

Събирачи на боклук в турската столица отвориха обществена библиотека с книги, изцяло предназначени за депата за боклук, съобщава podmosta.bg. Библиотеката е открита, след като санитарните работници започнали да събират изхвърлените в боклука книги. В продължение на месеци боклукчиите отделяли книгите, а с разпространението на новината, жителите на Анкара започнали да даряват свои стари книги на библиотеката.

 

В началото екстравагантната библиотека е предназначена за служителите и техните семейства, но с увеличаване на колекцията и интереса към книгите, библиотеката е отворена за обществено ползване през септември, 2017 година.

 

Днес библиотеката разполага с над 6 000 книги на различна тематика – от художествена и нехудожествена литература. Особено интересни в библиотеката са детската секция с редица комикси и тази за научни изследвания. Книги на английски и френски също могат да бъдат открити за двуезичните посетители.

 

Интересно е и, че библиотеката е приютена в бивша фабрика за тухли в централата на канализационната служба. Със своите стара фасада от тухли и дълги коридори пространството е идеално за библиотека, подсилващо магичността, която носят книгите.

 

Днес колекцията е толкова голяма, че от библиотеката даряват книги на училища, образователни организации и дори затвори. Нестандартната библиотека често е пълна с деца на служителите и ученици от близките училища. Освен това има обособено място за читатели и шахматни дъски за посетителите.

Коментари

Новини Варна