IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
15:46 | 21 август 2019
Обновен: 07:58 | 16 април 2024

Кой е Джеймс Паркинсон?

Той има големи заслуги за медицината и науката като цяло

По материала работи: Пламен Янков
Кой е Джеймс Паркинсон?

На 11 април 1755 година в Лондон в семейството на аптекар и хирург се ражда Джеймс Паркинсон. В семейството има три деца. От негови записки става ясно, че първите си познания в областта на медицината той получава от баща си, местният хирург. През 1776 година Паркинсон започва да учи медицина в Кралския колеж, където се дипломира като хирург и става асистент на баща си.
 

Джеймс Паркинсон има големи заслуги за медицината и науката като цяло. Той е един от основателите на геоложкото дружество в Лондон. През 1812 година, Паркинсон обявява за първи път в света причината за смъртта на пациентите с апендисит. Преди него никой не е предполагал, че причината може да е възпаление на апендикса.
 

 

Пет години по-късно д-р Паркинсон описва заболяване, чиито симптоми са треперене и парализа, което днес, в негова чест, наричаме болест на Паркинсон. Той за първи път разграничава болестта от други видове тремори. Младият лекар ясно посочва разликите между треперене в покой и при движение. Счита се, че всички след Паркинсон, които проучват това заболяване се опират на неговите изследвания. Разбира се, Джейм Паркинсон допуска и някои грешки в разсъжденията си. Той смята, че треморите се предизвикват от деформация на части от гръбначния мозък. Тези неточности се дължат на липсата на опит на медицината през 19 век да изследва неврологичните особености, както и на технологичния прогрес на епохата.
 

Най-известната му научна работа е „ An essay on the Shaking Palsy“ от 1817 година. В тази разработка Джеймс Паркинсон за първи път описва неврологичното заболяване – Паркинсон. Самият той нарича болестта „треморна парализа“. В този си труд, Паркинсон разглежда трима свои пациенти и трима, които среща на улицата. Името на болестта официално става „болест на Паркинсон“ през 1884 по предложение на френския психиатър Жан-Мартен Шарко.
 

Освен, че е блестящ лекар, Паркинсон е и запален биолог. Той притежава една от най-големите частни колекции от фосили, съществували някога. Освен това, откривателят на болестта на Паркинсон е отдаден съпруг и баща на шест деца.


Puls.bg 


Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна