IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
15:34 | 23 август 2019
Обновен: 03:25 | 18 април 2024

Европейски градове садят поляни върху спирките за пчелите (СНИМКИ)

Може да разчитате на финансова помощ от общината, ако си посадите поляна на покрива в Холандия

По материала работи: Пламен Янков
Европейски градове садят поляни върху спирките за пчелите (СНИМКИ)

Покрив на спирка в Утрехт.
 

Приживе пророчицата Ванга предрече изчезването на пчелите. За жалост гаданието ѝ започва да се сбъдва и у нас. Святата жена позна, че ще дойдат времена, когато божиите твари ще изчезват масово. Точните ѝ думи гласят: "Първо ще изчезнат пчелите, след тях лукът и чесънът, а млякото ще стане отровно."
 

Отровите в пестицидите, които целят да насилят земята да ражда повече от  природните ѝ възможности, е основната причина за мора на пчелите. Другият виновник за сбъдването на „пчелното пророчество“ са GSM-антените. Залисани в люта конкуренция за клиенти, мобилните оператори посадиха свои излъчватели дори в най-дълбоката провинция. Тя обърква чувствителността на пчелата,  дезориентира я и после насекомото не намира обратния път към дома. Последният заподозрян за пчелния мор е именно екологичният фактор и по-специално ГМО-културите, които заради липсата на контрол се сеят по нивите. Интересно е, че пчелите отказват да кацат върху растения, чиито гени са били модифицирани. В Китай вече хиляди селскостопански работници са мобилизирани и опрашват растенията на ръка. Последни изследвания феноменално показват, че
 

пчелите преработват дори тежките метали, с които често растенията са замърсени
 

в индустриални райони. Медът обаче е чист!
 

Интересен повей идва от Северна Европа. Холандия покрива с растителност навесите на стотици автобусни спирки като подарък за пчелите. Общо 316 спирки са били направени примамливи за насекомите в община Утрехт. Поляните на необичайни места не само подпомагат биоразнообразието на града, като примамват повече пчели, но улавят фин прах, съхраняват дъждовната вода.
 

За "висящите" градини се грижат работници, които се движат с електрически превозни средства,
 

а автобусните спирки са оборудвани с енергийно ефективни LED светлини и бамбукови пейки. Това са само някои от мерките, въведени от Утрехт в опит за подобряване на качеството на въздуха в града и околността. Градската управа възнамерява да въведе в употреба 55 нови електрически автобуса до края на годината и до 2028 г. да има "напълно чист екологично обществен транспорт".  Електричеството, използвано за захранването на автобусите, ще идва директно от холандските вятърни мелници. Освен това, Утрехт предложи на жителите си схема, по която те ще могат да кандидатстват за финансиране, ако са решили да превърнат собствените си покриви в зелени поляни. Въпросните спирки са само малка част от мерките, въведени от общината в Утрехт за подобряване качеството на въздуха, чистотата в града и спасяването на биоразнообразието.  Управата възнамерява да въведе в употреба над 50 нови електрически автобуса, а до 2028 година градът да е със 100% екологичен обществен транспорт.  За капак въпросното електричество идва от вятърните мелници, с които е известна държавата.
 

След Утрехт идва примерът на Виена
 

Във Виена също се отделя подобаващо внимание не пчелите. През летните месеци на всеки жител на града се падат по 100 пчели, което означава, че в австрийската столица живеят много повече пчели, отколкото хора и този факт радва общината. Въпреки че опрашването може да бъде извършено от редица насекоми като пеперуди, земни пчели, бръмбари, оси и дори мравки, медоносните пчели остават най-ефективните опрашители. Виена се грижи за тях, като създава благоприятни условия за настаняването на пчелни семейства и даже изкупува чистия от пестициди биомед. Проведеното по поръчка на общината проучване през 2015 г. показва, че
 

във Виена се срещат 456 вида диви пчели.
 

Това означава, че 66% от живеещите в Австрия пчели са разпространени и във Виена. Освен това в рамките на града живеят и над 5000 пчелни семейства, които се отглеждат от отделни пчелари, сдружения или общински институции. Градската управа съзнателно използва тревните площи екстензивно, като някои ливади се косят изключително рядко. Общината сади целенасочено растения, които служат за храна както на дивите, така и на медоносните пчели. И резултатите са налице – екологично чистият мед от Виена вече е известен и се търси не само от виенчани. През 2010 г. Виенската Щатсопера представи нова атракция по повод Световната година на биоразнообразието – кошер с около 60 000 пчели на покрива й. Пчелите от този кошер произвеждат мед, който може да се купи в специализираните магазини, а също така често е включван като подарък за гостите на Виенския оперен бал.
 

Свой собствен мед предлага лозарското стопанство Кобенцл, един от най-известните немскоезични театри, Бургтеатър  и даже кметството, защото там се прави не само политика, но и мед. Пчелите на покрива на кметството, които живеят там от 2014 г., явно се чувстват добре и всяка година дават средно по 180 кг качествен мед. Медът се продава, а получените от него средства се дават за благотворителни цели.
 

Норвегия създаде магистрала за пчели
 

Наскоро Норвегия също предприе мерки като създаде в Осло първата в света магистрала за земни пчели. Привлекателният път е пълен с „хранилки“ (разположени на 250 метра една от друга) за тях, забранен е за автомобили, осеян е с цветя, като хората трябва да пазят насекомите. Дори има изградени „хотели“ за пчели – малки дървени кутии с цепнатини, в които те могат да живеят. А върху покривите на сградите и балконите са поставени саксии с цветя отново с грижа за пчелите. Жителите на норвежката столица трябва да се съобразяват с много забрани, които гарантират оцеляването на полезните насекоми. Използването на пестициди в района на магистралата е строго забранено. Необходимото внимание и грижа идва заради прогнозата, че след няколко години 6 от общо 35-те вида земни пчели в страната вече няма да ги има.
 

По текста работи: Ели Маринова

 

Полянки има из целия град.

 


Кметът на австрийската столица Михаел Лудвиг се радва на "кметския" мед.

 

 Кметската управа на Виена с частица от медената реколта.

 

Покрив на жилищна сграда в Норвегия.

 

Селище в Норвегия, дало площ за развитие на безброй пчели.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна