IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
10:34 | 23 август 2019
Обновен: 03:44 | 24 април 2024

Как да се предпазим от легионерската болест?

Д-р София Ангелова и Анелия Крушкова коментираха темата с починалите британци

По материала работи: Пламен Янков
Как да се предпазим от легионерската болест?

От "легионерска болест" е издъхна двама британски туристи, които  са били на почивка у нас в Слънчев бряг, твърдят британски медии.


От здравното ни министерство заявиха, че пробите, взети от водата в хотела, в който са били отседнали и двамата, за наличието на опасната бактерия преди началото на сезона, са били отрицателни.


Анелия Крушкова, бивш председател на Агенцията по туризъм, заяви, че у нас има контролни органи, които трябва да вземат съответните мерки, защото всеки смъртен случай е удар срещу туристическия бранш.


"Министерството на туризма задължително трябва да вземе отношение по този казус и да успокои чуждите гости и българите, които почиваме по морето. Да има обективна оценка за създалата се ситуация", посочи тя.


"Легионерска болест" се предава чрез климатици, охладителни системи с вода или дори застоявала вода в хотелите, обясни пулмологът д-р София Ангелова. Тя посъветва, където и по света да ходим на хотел, първо да източим водата в банята.


"Сега светът е отворен и това е едно заболяване, което го има по целия свят", обясни пулмологът пред Bulgaria ON AIR.


По думите ѝ причинителят може да е в различни места, но хора с добра имунна защита не биха се разболели, а алкохолът и пушенето помагат за развитието на болестта.


"Заболяването протича под две форми. Първата форма е грипоподобна, трудно може да се отличи. Тя отминава за 7 дни - една обща симптоматика, приемаме, че е летен вирус. Втората форма вече е свързана с тежка пневмония", обясни д-р Ангелова.


Още по темата: Двама британци, били на почивка в Слънчев бряг, починаха от легионерска болест

Коментари

Новини Варна