IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Живот
16:14 | 23 август 2019
Обновен: 17:07 | 17 април 2024

Установиха ключови признаци дали човек ще живее дълго

Учени определиха 14 подходящи показателя

По материала работи: Пламен Янков
Установиха ключови признаци дали човек ще живее дълго

Учени от института "Макс Планк" за биология на стареенето в Германия и Лайденския университет в Холандия идентифицираха ключови признаци, въз основа на които може да се определи дали човек ще живее дълго, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА и Dnes.bg.


Изследването и обхванало 44 168 души. Били са изследвани кръвни проби за наличие на биомаркери, свързани с продължителността на живота.


След внимателен анализ учените определили 14 подходящи показателя, включително нивото на дадени аминокиселини, на добрия и лошия холестерол, баланса на мастните киселини и присъствието на противовъзпалителни съединения.


Наличието на определени биомаркери е позволило да се прецени уязвимостта на възрастни хора към болести, свързани с натрупаните години. Освен това тези показатели могат да се вземат предвид при изследване на процесите на стареене и методите за антивъзрастова терапия на животни, използвани като модели - плъхове, плодови мушици, червеи. Сега учените са си поставили за цел да установят дали същестуват аналогични биомаркери у мишките.


Четете още: Стресът срива имунитета ни! Ето как да го елиминираме
 

Коментари

Новини Варна