IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
08:50 | 24 август 2019
Обновен: 14:54 | 4 април 2024

Учени: Периодичното гладуване води до по-дълъг живот

Например, методът 16/8 формира режим, в който трябва да пропускате закуската и да хапвате през 8 часа

По материала работи: Борис Проданов
Учени: Периодичното гладуване води до по-дълъг живот

Периодичното гладуване набира все по-голяма популярност сред хората, желаещи да свалят излишните килограми. Те използват метода както за отслабване, така и за подобряване на здравето и промяна в начина им на живот. Много проучавния показват, че този начин на хранене има положителни ефекти върху тялото и мозъка и дори може да удължи живота, пише tialoto.bg.

 

Ако все още не сте запознати с метода, ето в какво се състои той. Периодичното гладуване е хранителен режим, който съдържа в себе си периоди на глад и хранене. В него не се казва какви храни трябва да ядете, а по-скоро кога трябва да похапвате. Има различни периоди на гладуване, но най-популярните са 16-часовите. Те се правят два пъти в седмицата. Някои хора избират да останат без храна и 24 часа, но това не е за всеки.
 

Чрез периодичното гладуване, човек се научава да живее без храна за дълъг период от време. Всъщност, гладуването от време на време е по-полезно отколкото похаването на 3-4 ястия всеки ден. Различните вариации на метода се базират на това колко време трябва да оставате без храна.

 

Например, методът 16/8 формира режим, в който трябва да пропускате закуската и да хапвате през 8 часа. Тоест, ако обядвате в 13:00, вечерята ви трябва да бъде точно в 21:00. След това гладувате в продължение на 16 часа. Така тялото привиква към определените часове за хранене и не изпитва глад между тях.
 

Сега, освен ползите за отслабването и мозъка, се намери и още една причина да пробвате периодичното гладуване. Според д-р Мириам Мерад, този метод намалява риска от рак значително. Резултатите толкова впечатлили съпруга й, че той вече не похава сутрин. Тя също е започнала да вечеря малко по-рано, за да има нужния период на гладуване.

 

"Всъщност се чувстваш много по-добре, когато имаш време да преработиш храната", Мералд споделя пред Insider. Мириам подложила на тест 12 здрави възрастни, които трябвало да гладуват в продължение на 19 часа.

 

Така, тя и екипът й установили, че това успокоява възпалителните моноцитни клетки в тялото. Те се грижат за заздравяването на рани и предотвратяват инфекции. Също така обаче те са причинители на възпроизвеждането на мастни тъкани и допринасят за заболявания като диабет и сърдечни болести.
 

Това показало на д-р Мералд, че, ако пропуснеш няколко ястия може да доведе до по-дълъг живот. "Много мои колеги започнаха да практикуват периодичното гладуване", признава тя. Тази мода не е от днес. Много от звездите се подлагат на такъв хранителен режим. Хю Джакмън, Кортни Кардашиян и др. известни личности влизат във форма точно по този начин. "Първото ми ядене в 14:00", споделя актьорът Тери Крюз. 

 

Периодичното гладуване също се практикува и по религиозни причини. Учени обаче доказват, че хората, които намаляват калориите или гладуват за определени часове, имат по-малък риск от сърдечни заболявания, притежават по-добри нива на холестерола и се предпазват от диабет. 
 

Въпреки големите ползи от този метод, учените все пак съветват първо да се консултирате с доктор. "Не казвам, че храната е враг. Трябва да се храним, за да живеем. Но е вярно, че ядем твърде много, твърде често", споделя Мералд пред Insider. 

 

Лекарите не препоръчват периодичното гладуване на хора, които имат склонност към хранителни разстройства или диабет. Бременните също не трябва да се впускат в това приключение. 

 

Коментари

Новини Варна