IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
11:04 | 25 август 2019
Обновен: 03:44 | 24 април 2024

Как ни се отразяват прегръдките

Според проучване тайната на щастливия брак се крие в прегръщане по минимум 4 пъти на ден

По материала работи: Пламен Янков
Как ни се отразяват прегръдките

Прегръдките са само едни от начините, с които изразяваме любов, интимност, обич и загриженост. Независимо какъв е поводът за прегръдка, тя подобрява психическото и физическото състояние на човек.
 

На първо място, прегръдките действат успокояващо. Те подобряват психическото състояние, повишават настроението и самочувствието. Според проучвания с прегръдките насочваме и мисленето си в положителна посока, пише Puls.bg. Също така се намалява количеството кортизол, известен като хормона на стреса. Резултатът е отпускане и чувство на спокойствие. 
 

Смята се, че дори една прегръдка може да възстанови баланса на нервната система. Хората, които живеят под постоянно напрежение и тревожност стимулират симпатикусовата нервна система. А чрез прегръдките се стимулира баланса с действието на парасимпатикусовата нервна система.
 

По време на прегръщане се създава още усещане за безопасност, сигурност и доверие. Редица изследвания дори показват, че отношенията, в които има редовно прегръдки, са по-силни и дълготрайни.
 

Чрез прегръдките се отделя серотонин, хормонът на щастието. Серотонинът пък помага за регулиране на допамина, който е стимул за агресивно поведение, когато се отделя в по-големи количества. Поради това специалистите препоръчват да се прегръщат по-често близките, приятелите, а дори и домашните любимци.
 

Прегръщането оказва отпускащ ефект върху мускулите, а това води до намаляване на напрежението в тялото. Така, ако човек се чувства разтревожен, прегръдката ще облекчи това чувство, било то и временно. Освен това при прегръщане се освобождават ендорфини, които помагат за по-лесно справяне с болките.
 

Броят прегръдки, от които човек се нуждае всеки ден, може да варира. Някои хора се нуждаят от повече, а други от по-малко. Според проучване обаче тайната на щастливия брак се крие в прегръщане по минимум 4 пъти на ден. Психотерапевтът Вирджиния Сатир твърди, че човек има нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелее, съответно поне осем, за да бъде здрав и във форма и минимум 12 прегръдки, за да се развива и напредва по-бързо в начинанията си.
 

Четете още: По-щастливи в брака са жените с по-малко опит в секса

Коментари

Новини Варна